LOGO

Tara Franta

Alsacia

Bretania

Burgundia

Champagne

Coasta de Azur

Corsica

Franta de Nord

Golful Biskaya

Lorena

Regiune istorica, delicatese culinare si pitorestii munti Vosgi.  

Informatii Generale

Turistii rareori stiu ce frumuseti ascunde regiunea franco-germana de frontiera, dar daca cineva are ocazia sa ajunga in regiunea Lorraine(Lorena), cu siguranta nu va fi dezamagit.

Lorena este situata in nord-estul Frantei, marginita de regiunile Alsacia, Burgundia si Champagne precum si de muntii Vosgi. In comparatie cu alte regiuni, Lorena a fost cea mai afectata in timpul primului razboi mondial,  in istoria zonei putand fi amintite mai multe episoade interesante. Primii colonisti care au populat aceste terenuri au fost celtii, dupa care regiunea a fost condusa de romani si franci. Datorita faptului ca aceasta zona se afla la granita franco-germana intotdeauna au existat dispute si conflicte. Dupa Tratatul de la Verdun, in 843, Lotar I a pus stapanire pe acest teren strategic, numele regiunii provenind de la aceste. Mostenitorul sau Lotar al II-lea nu a reusit sa pastreze puterea si Lorena a ajuns sub stapanirea Germaniei. Regiune a trecut de-a lungul timpului prin diferite organizari teritorial-administrative. Datorita Tratatului de la Viena din 1738 regiunea a revenit Frantei. Cand francezii au pierdut razboiul cu Germania in 1871, iarasi au a pierdut teritoriul, care a revenit in tara mama numai dupa cele doua razboaie mondiale.

In ciuda istoria tragica a turistilor se pot uita la mai multe orase interesante, care este dominat de Mtez-  capitala regiunii Lorraine, situata intr-o zona pitoreasca, de-a lungul unor canale hidrografice Mozeli. De-a lungul raului puteti gasi momente de relaxare, iar zona urbana atrage prin agitatia din jurul obiectivelor turistice importante. Cel mai valoros obiectiv dintre acestea este catedrala gotica Stephen, cu un turn clopot impresionant ce ascunde celebrul Dame Mutt. Interiorul are o acustica incredibila si niste vitralii de neuitat ce dateaza cu secole in urma, proiectate de celebrul artist Marc Chagall. Turistii pot admira templul si cripta romanica cu relicve pretioase originare din Evul Mediu. Metz este considerat de turisti ca un mare muzeu plin de biserici vechi, palate si case burgheze. In apropierea orasului este situata o manastire din secolul al XVII-a, unde sunt expuse descoperiri rare din epoca romana si lucrarile medievale de arta religioasa. Un alt obiectiv important este Templul Neuf construit de catre biserica protestanta germana care se caracterizeaza printr-un stil rar intalnit in Franta, stilul neo-romanic francez.  De-a lungul raului se afla parcuri magnifice care incurajazeaza mersul pe jos prin chei si faciliteaza inchirierea unor echipamente.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Gerardmer - Lorena nu are acces la mare sau ocean, insa turistuii se pot relaxa in apele din statiunile situate pe pantele vestice ale Vosgilor, in imediata apropiere a lacului glaciar Gerardmer. Aici este o asezare mica dar populara printre turisti atat vara cat si iarna. Resorturile si hotelurile dispun de facilitati excelente, exista o multime de restaurante, iar turistii pot practica o varietate de sporturi de apa, cum ar fi de navigatiae cu barci cu motor, wind surfing, inot si schi nautic.

 

Bucatarie

Bucataria franceza ofera unele dintre cele mai apreciate experiente culinare, alimentele fiind pregatite la standarde mai inalte decat in majoritatea tarilor atat in restaurante, cat si in locuinte private. Produsele alimentare sunt o parte importanta a vietii de zi cu zi, fiind celebrate la fiecare pas. Placerea de a manca a fost importata din Italia, datorita Printesa Catherine de Medici care,in timpul Revolutiei Franceze a scris un tratat filosofic: "Filosofia gustului." Franta ofera experiente culinare pentru toate gusturile datorita diversitatii agricole si climatice a tarii, precum si a locatiei in apropierea Marii Mediterane si a Oceanului Atlantic.

 

Francezii mananca orice, de la carne (de vita, porc, miel, pasare, peste), branza, faina, fructe si legume. Francezii mananca trei mese pe zi, iar mersul la restaurant face parte din obiceiurile zilnice. Micul dejun (Petit dejeuner) consta in mare parte dintr-o ceasca de cafea, ceai sau ciocolata calda, un croissant - corn, briose sau bagheta, dar si viennoiseries - paine dulce servita cu unt si gem. Pranzul (Dejeuner) este, de obicei, servita intre 12 si 14:30, iar cina (Diner, souper), este servita incepand  de la 19 pana seara tarziu. Acestea sunt prilej pentru reuniuni cu familia si prietenii, purtandu-se lungi conversatii.

 

Daca nu aveti timp sa luati masa de pranz, puteti consuma o bagheta cu salata verde si legume crude, sau puteti merge la bistro sa serviti o friptura cu cartofi prajiti. Turistii care doresc sa cumpere paine vor vedea ca alegerea nu este una atat de simpla datorita diversitatii sale. Painea proaspata este consumata la fiecare masa. Masa principala consta de obicei dintr-un aperitiv, felul principal, branza si desert. La fiecare masa se consuma un pahar cu o bautura alcoolica, racoritoare sau sucuri. In restaurante de foarte multe ori se ofera un aperitiv Bouches - tartine, masline, fistic sau prajturele mici, franceze. Francezii adora sa consume mousse de ciocolata  - mousse au chocolat, budinca cu mere, crema de caramel sau doar fructe, precum si o varietate de branza albastra. La sfarsitul mesei chelnerii servesc de multe ori cafea scurta, puternica si un pahar de alcool digestiv puternic (coniac, Armagnac, Calvados sau rachiu de fructe regionale) pentru a ajuta digestia.

 

Bacsisul este o chestiune serioasa in Franta. Desi serviciul chelnerilor este inclus in pretul mesei, se va lasa, de asemenea, un bacsis suplimentar cuprins intre 7 si 10% din valoarea notei de plata.

 

Alegerea restaurantului potrivit este foarte importanta. Turistii trebuie sa tina seama de faptul ca meniurile restaurantelor includ, de obicei, feluri de mancare regionale. Lipsa acestor preparate poate indica incompetenta restaurantelor. Multe restaurante bune ofera propriile versiuni de preparate locale.

 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Francezii acorda o atentie deosebita prospetimii produselor alimentare. Prin urmare, un platou de midii proaspete si crustacee vor mirosi mereu a mare. Chiar si mancarurile din comertul fast-food sunt mereu proaspete. Fiecare regiune este definita, in principal, de produsele locale. Cele mai bune produse pot fi gasite in pietele aglomerate, unde furnizorii in magazinele lor produse preparate dupa retete interesante. Multe produse interesante pot fi achizitionate de la standurile de pe marginea soselelor: fructe proaspat culese, gem din productie proprie, masline marinate sau miere din stupi. Turistii prefera, de obicei, sa guste branzeturile de casa, legumele din gradinile locale sau diferitele bauturi din distileriile aflate in curtile oamenilor.

 

Branzeturile frantuzesti sunt adevarate delicii culinare pentru orice turist. Acestea sunt propuse spre vanzare in diferite dimensiuni si forme, aranjate in cosuri de nuiele, invelite in frunze de nuc sau castan. Oferte concureaza intre ele in functie de regiuni. Puteti achizitiona branza cremoasa Camembert, branza sinovial, branza albastra, branza de capra picanta, branzeturi gatite de calugari si multe altele. Francezii au in jur de 300 de sortimente de branza, iar specialistii continua sa creeze noi astfel de sortimente.

 

Bautura nationala a Frantei este vinul. O excursie in Franta este o mare oportunitate pentru a invata despre multe soiuri interesante de vin. Viile se intind pe kilometri intregi in majoritatea regiunilor, chiar si in capitala. Vinul face parte din stilul de viata francez si este o parte integranta din fiecare masa. Printre regiunile cele mai faimoase, unde se produc cele mai bune vinuri amintim Bordeaux, Champagne, Burgundia si Beaujolais. Soiuri nobile de struguri se gasesc sunt Cabernet Sauvignon, Pinot Noir si Chardonnay. Inainte de a comanda un vin intr-un restaurant ar trebui sa cunoasteti categoriile de baza de vin: Blanc - alb, cu mirosul de fenicul si anason, Rose - roz, cu un usor miros de fructe, chihlimbar, Rosu  - cu aroma de fructe si coaja lemnoasa, coji de portocale si miere, sau cu rubin, cu arome de cirese si fructe de padure. Cele mai bune tulpini sunt Muscat, alte vinuri cunoscute sunt Macebeu, Malvoisie si Grenache. Inainte de a porni intr-o calatorie in Franta este preferabil sa achizitionati un ghid profesionist de vinuri cara va va ajuta intr-o selectie viitoare a vinului potrivit. Puteti sa va interesati, de asemenea, de vinurile regionale specifice fiecarei zone.

 

Bucataria din Champagne, Alsacia si Lorena, difera fata de cea din zonele apropiate datorita influentei germane. In aceste regiuni se consuma mai multa carne si grasimi insotite de bere si vin alb. Faimos din aceasta regiune este patrul Terina. In multe restaurante puteti comanda delicioasele mezeluri albe Boudin Blanc. Un alt preparat traditional regional este varza acra cu slanina si carnati - choucroute si picioare de porc gatite in bulion - pieds de porc. Desertul foarte apreciat in zona este budinca cu rom.

 

In zonele adiacente, in principal in cele din apropierea belgiei se mananca carne, peste, fructe de mare, cartofi si branza, dintre care cea mai celebra este Maroilles. Aici se afla, de asemenea, specialitati regionale si locale de bere fabricata intr-una din fabricile de bere locale. Multe restaurante servesc midii cu cartofi prajiti. In capital se afla numeroase restaurante locale unde sunt gatite clatite delicioase cu sunca si ciuperci -Picard ficelle si carne de rata si ficat de gasca. Cel mai bun desert cu un gust foarte dulce este prajitura cu galbenusuri de ou -Gateau goana.

 

Traditii

Franta este un stat modern, ce se distinge prin modul de viata, deschiderea socio-culturala si traditiile de care nici un cetatean din aceasta tara mare nu vrea sa se desparta. Diferentele de mentalitate pot fi observate calatorind prin diversele provincii sau relaxandu-va in orasele frumoase. 

Cele mai multe case reflecta stilul de viata al proprietarilor, francezii obisnuind sa isi invite oaspetii indeosebi la cina, si mai putin la ceaiul de dupa-amiaza. In cazul in care cineva este invitat la francezi acasa, ar trebui sa ia cu el/ea o sticla de vin sau niste dulciuri, si trebuie sa se tina cont ca francezii sunt foarte ospitalieri si iubesc sa discute despre subiecte mai delicate legate de religie si de situatia politica actuala, iar o conversatie mai impulsiva la masa este aproape o parte obligatorie a unei reuniuni. Faimosul principiu de conventii sociale este savoir-vivre, iar cei ce se angajeaza intr-o conversatie trebuie sa stie sa asculte punctele de vedere ale interlocutorilor sai. Atunci cand stati la masa tine cont de faptul ca proprietarul va va desemna un loc special, de obicei in partea sa dreapta.

Salutarile si urarile de  bun venit in Franta sunt mult mai frecvente decat in Romania, asa ca sa nu fiti surprinsi daca in orice magazin de la colt de strada, parc sau institutie veti auzi un amical Bonjour Madame / Monsieur sau Salut ! De asemenea, in randul francezilor foarte frecvent se spune multumesc(faimosul Merci) sau se cere scuze. In semn de salut femeile franceze se saruta pe obraz, iar barbatii pur si simplu dau mana.

Un obicei national care poate fi intalnit frecvent in diverse locuri este practicarea bowlingului. Fanii si jucatorii acestui sport carismatic obisnuiesc sa se adune seara in multe localuri, sa joace bowling si sa bea lichior aromat cu anason. Deschiderea francezilor in a-si face prieteni si cunostinte noi este comuna. Francezii obisnuiesc sa mearga la gratare, la degustari de vinuri, picnicuri si sa organizeze iesiri la restaurante.

In cazul in care turistii sunt pasionati de vanatoare, vor gasi in francezi adevarati aliati in practicarea acestui hobby special. Francezii adora sa mearga la vanatoare fie ca este vorba de folosirea pustilor sau a arcurilor, iar de regula partidele de vanatoare sunt insotite de petreceri.

Francezii acorda o mare importanta traditiei si folclorului. Familia si rudele transmit de obicei, pe cale orala, de la o generatie la alta diverse legende, superstitii, proverbe, cantece si dansuri. Calatorind in diferitele regiuni din Franta puteti observa diferentele interesante in comportamentele oamenilor. Lista de festivaluri celebre, rituri religioase si evenimente asociate este extrem de lunga. In Franta cele mai multe persoane sunt de religie catolica, prin urmare intreaga familie sarbatoreste si acorda o importanta deosebita Craciunului. Cu toate ca e o tara majoritar catolica, diversitatea cultural-religioasa a Frantei o face sa fie considerata o tara multi-religioasa. Francezii sarbatoresc zilele in care s-a pus capat celor doua razboaie mondiale in care Franta a jucat un rol major (8 mai si 11 noiembrie), iar data de 14 iulie - ziua in care fortarea Bastiliei a cazut - a devenit ziua nationala a tarii, cand au loc numeroase evenimente, festivaluri, concerte si spectacole. Carnavalul este, de asemenea, sarbatorit cu bucurie: strazile aglomerate sunt pline de spectacole de artificii si parade impresionante. Franta reprezinta si un centru de cult religios important, in care vin pelerinii din intreaga lume si de multe ori locurile sfinte sunt mentionate in ghiduri ca fiind obiective turistice atractive. Cele mai faimoase astfel de locuri sunt Lourdes, Lisieux, Chartres si Le Puy. O atractie deosebita o reprezinta si sarbatorile publice locale, cum ar fi sarbatoarea levanticai in Provence, sarbatoarea branzeturilor si a florilor de lamaie in Champagne, sarbatoarea stridiilor in Cental sau cea a varzei din Alsacia.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Una dintre traditiile interesante este corida - luptele cu tauri organizate de autoritatile spaniole, cu participarea unor toreadori celebre. In multe locuri veti gasi arene speciale potrivite pentru acest spectacol periculos. O atractie populara este intrecerea in cadrul careia tinerii incearca sa smulga o panglica rosie de pe coarnele taurilor. Special pregatite pentru turisti sunt versiuni mai sigure ale acestui joc, atunci cand taurul este inlocuit cu o vaca sau vitel tanar.

Ca in orice tara, inclusiv in Franta, exista anumite reguli cu privire la comportamentul in restaurante. De regula bacsisul obisnuit este de 7-10% din suma ce trebuie achitata. In cafenele si baruri bacsisul poate fi lasat pe o placuta speciala care se afla pe tejghea. Turistii pot lasa bacsis soferilor de taxi, ghizilor si menajerelor de la hotel. 

In Franta exista reguli stricte cu privire la fumat. Interzicerea fumatului se aplica in toate cladirile publice, locuri protejate, restaurante, cafenele, transport public, etc, fiind posibil sa se fumeze doar in zonele desemnate numite Fumeur Espace.

De asemenea turistii ar trebuie sa stie cateva lucruri si atunci cand cumpara bauturi. In cazul in care doriti bere, trebuie sa precizati pentru o bere mica "un Demi" sau pentru o sticla mare "un serieux" deoarece atunci cand comandati o bere in limba engleza sau germana se poate sa aiba loc o neintelegere. 

Atunci cand vizitati muzeele, tineti cont ca fotografierea in interiorul lor este adesea posibila doar dupa achitarea unei taxe si ca atunci cand vizitati monumente religioase este bine sa fiti imbracati adecvat, insa francezii nu sunt la fel de restrictivi ca alte natiuni cu privire la vizitarea templelor lor de catre turisti.

 

Vacante active

Regiunea nu are acces direct la mare, deci modalitatile de petrecere a timpului liber sunt asociate cu drumetii si ciclism, dar si activitati ce pot avea loc in sali de sport. Exista posibilitatea efectuarii unor activitati pentru toate gusturile, adrenalina spunandu-si cuvantul. In multe locuri, se poate sari cu parapanta de pe o franghie, se poate practica canyoning, dar si explorari la adancimi mari a pesterilor. Rauri lungi si liniste pot fi gasite in multe locuri, astfel incat datorita infrastructurii turistice excelente puteti practica kayaking sau rafting timp de mai multe ore. Datorita numarului mare de lacuri si rauri pescuitul este, de asemenea, o activitate des practicata aici. Zona include si numeroase terenuri bine pregatite de fotbal. Racing-ul este una dintre cele mai mari pasiuni ale francezilor, astfel incat vizitatorii pot gasi cu usurinta locuri perfecte pentru racing. Datorita competitiei Tour dr France care are loc in Franta, francezii acorda o atentie deosebita ciclismului, existand numeroase trasee special pregatite pentru astfel de activitati. In Franta exista o baza larga de spatii cu facilitati sportive, inchiriere de echipamente turistice si zone de agrement pitoresti. Puteti sa inchiriati baloane, planoare, parasute. Un mod interesant de petrecere a timpului liber intr-un mod activ este jocul de golf, pentru detalii avnd ocazia sa va informati in cadrul centrelor de informare turistica.

 

Excursii optionale

Nancy - fosta capitala a ducilor din Lorena. Turistii vin aici pentru a vizita orasul vechi in stil baroc, cu atractiile sale celebre. Traseul turistic al orasului include Place d'Alliance, Place de la Carriere, in care exista cladiri publice, multeului si Patrimoniului Mondial UNESCO site-ului. Maiestria cu impresioneaza extraordinar primarie fatada si Arcul de Triumf, dedicat lui Ludovic XV. Merita sa vizitati Muzeul de Arte Frumoase, cu o colectie incredibila de picturi, ce include Caravaggio, Rubens si Monet. O plimbare puteti face pe Bulevardul Grand Old Town de la Muzeul Lorraine, Palatul Ducal, care este cel mai important edificiu laic in stil gotic. In Lorena este situata o manastire franciscana cu un departament etnografic deschis pentru public. Dupa ce ati vizitat toate aceste zone frumoase, puteti sa va odihniti si sa consumati la localurile din zona una dintre specialitatile regionale, cum ar fi preparate din corcoduse sau drojdie. Turistii pot gasi cazare in oras la unul dintre hotelurile care ofera cazare la cel mai inalt nivel.

Luneville – orasul perfect care completeaz o vizita la Nancy. Puteti vizita aici Chateau de Luneville, un castel construit dupa modelul celui de la Versailles. Puteti sa vizitati conacul in stil baroc si face o plimbare prin gradinile din jur si parcurile verzi.

Toul - orasul este inconjurat de ziduri foarte bine conservate, cu bastioane si patru porti si este alimentat cu apa din Moselle. Unua dintre cele mai importante atractii este catredala Sf. Stefan in stil gotic.  Un alt punct pe harta turistica a orasului este si biserica St-Gengoult, construita la randu-i in stil gotic.Fort Hackenberg - Cetatea situat in apropierea orasului Thionville a fost, cu de ani in urma, cel mai mare sistem de buncare subterane si fortificatii a Liniei Maginot, construita in Franta inainte de ce de-al doilea razboi mondial, la granita cu Germania. Aici sunt prezentate arme si artilerie din timpul razboiului.

Vittel – un spa cunoscut de multi ani si foarte apreciat. Orasul include parcuri frumoase, zone de agrement si facilitati sportive si de agrement complexe

Verdun - orasul este renumit in urma primului razboi mondial si a bataliei in care sute de mii de soldati au cazut pe campul de lupta. Turistii pasionati de istoria pot vizita mai multe memoriale dedicate celebrei batalii. Verdun in sine a fost timp de secole una dintre cele mai bune fortarete  franceze care apara trecerea Meuse si a devenit cunoscut la nivel mondial ca locul de semnare a Tratatului de la Verdun. Iubitorii de fortificatii trebuie neaparat  sa vada Souterraine Citadelle - o cetate mare inconjurata de un zid, unde puteti vizita portile Porte St-Paul, Porte Chatel si Porte Chaussee. De remarcat este, de asemenea, catedrala locala Notre-Dame si Centrul Mondial pentru Pace. Iubitorii de istorie ar trebui sa mearga la Fort de Vaux, a carei aparare a devenit un simbol al curajului. Aici puteti vedea expozitii care prezinta istoria luptei de la Verdun dar si echipamentele militare folosite. Foarte interesant este si Fort Douaumont - un sistem puternic de fortificatii. Istoria tragica a Razboiului Mondial este retraita la Memorialul de la Verdun - Muzeu dedicat bataliei de la Verdun.

Reims - un oras important in istoria Frantei, care cu secole in urma a fost locul de incoronare a regilor, iar astazi este orasul ce atrage turistii datorita productiei unei  bauturi nobile - sampania. Primii colonisti aici au fost celtii,iar mica asezare a devenit rapid unul dintre cele mai dezvoltate orase din Galia. Episcopii din Reims au jucat un rol important in crestinarea francilor, al caror rege (Clovis) a fost botezat chiar in acest oras in 498. Orasul a devenit in perioada medievala un important centru de educatie si cultura datorita scolii infiintate in incinta celebrei catedrale. Multi turisti vin in acest oras sa se bucure de aceasta minune a arhitecturii - catedrala de la Notre-Dame, un monument inclus in Patrimoniul Mondial  UNESCO. In interiorul catedralei se regsesc cripte din secolul al cincilea, desi biserica in sine a fost fondata in secolul al XIII-lea. Catedrala este o perla a arhitecturii gotice clasice, unde 26 de regi ai Frantei au fost incoronati. Pe fatada impozanta a cladirii sunt diverse sculpturi sub forma de ingeri, iar turistii nu isi pot lua ochii de la turnurile impresionante, vitraliile frumoase si statuile gotice ale sfintilor si martirilor. Trebuie sa urcati in turnuri si apoi sa aruncati o privire si la muzeul situat in palatul episcopal. Un alt monument inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO este Bazilica Sf. Remigius caracterizata de o arhitectura romanica si gotica cu doua turnuri zvelte. Interiorul este la randu-i interesant, avand un frumos altar si un candelabru mare alcatuit din 96 de lumanari, simbolizand varsta sfantului patron. Turistii care au avut oportunitatea de a explora aceste cladiri remarcabile ar trebui sa se delecteze apoi in pivnitele de sampanie ale producatorilor consacrati. O degustare si o vizita in aceste locuri este ocazia perfecta de a petrece timpul intr-un mod placut si de a cumpara niste suveniruri. Turistilor li se recomanda sa vizitze: Taittinger, Pommery, Piper-Beidsieck si Mumm. Pe langa aceste locuri interesante turistii pot vizita si Place Royal cu o multime de cladiri clasice si o statuie a lui Ludovic al XV-lea, primaria cu fatada sa impresionanta si multe palate sau case, fiecare cu stiluri diferite. Alte obiective ce merita a vi vizitate: Muzeul de Arte Frumoase si Muzeul de masini.

Epernay - un centru important pentru productia de sampanie, unde obisnuiesc sa vina iubitorii de vin spumant. Secretele productiei pot fi invatate de catre turisti direct de pe plantatii. O asemenea calatorie fascinanta se termina de regula cu o degustare si cu o vizita in magazinele de unde isi pot cumpara diverse sortimente de sampanie. Turistii pot vizita cramele celor mai mari producatori Moet & Chandon, Mercier si De Castellane. Turistii ar trebui sa viziteze, de asemenea, muzeul local dedicat istoriei vinului, precum si manastirea din zona.

Colmar - unul dintre cele mai frumoase orase din Alsacia, cu case minunate, restaurate care reunesc diferite stiluri arhitecturale. Orasul a concurat intotdeauna cu Strasbourg in ceea ce priveste dezvoltarea artei si a arhitecturii. Strada cea mai somptuoasa este Grand Rue Colmar, cu multe magazine si restaurante interesante, unde puteti servi o masa tradiitonala inainte de a explora atractiile zonei, printre care cel mai important este ST. Martin. Puteti vizita turnul inalt si interiorul sanctuarului, va puteti bucura aici de multe lucrari interesante cu scene religioase. In vecinatatea turnului este situata o casa de lemn - Maison Pfister, cu picturi decorative spectaculoase si balcoane sculptate. Casa Ancienne, care a fost mult timp un birou vamal, atrage atentia turistilor. Aceasta este o cladire interesanta, cu o pasarela construita din arcade si cu o galerie de lemn. Cele mai interesante monumente sunt bisericile dominicanilor si franciscanilor, sala Matei si mai multe muzee interesante.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Linia Maginot - consta dintr-o retea de instalatii subterane construite intre 1930 si 1940 cu scopul de a opri orice agresiune germana. Turistii au la dispozitie o serie de rute diferite. Linia Maginot are o lungime de aproape 500 de km si include o varietate de grupuri fortificate, de exemplu, Fort Schoenenborg - fortificatii de mari dimensiuni. La Team Fortress puteti vizita camerele subterane utilitati, bucatarii, baraci, ce erau folosite de comandanti pentru cazare.

Ruta Vinului din Alsacia – o excursie de neuitat pentru iubitorii de vin, o ruta ce include sate fermecatoare si orase de neuitat. Puteti gusta bautura divina in multe locuri din cadrul traseului care se intinde pe mai mult de o suta de kilometri lungime, de la Marlenheim in nord, pana la Thann in regiunea de sud. Puteti sa consultati unul dintre birourile de informare turistica pentru a afla mai multe despre locurile pe care le veti vizita.

Champagne Trasee de vin - turistii care doresc sa dedice mai mult timp pentru a explora secretele de producere a sampaniei si pentru a incerca diferitele soiuri trebuie sa aleaga una dintre excursiile de profil, pe traseele de vin printre dealurile pitoresti si viile ce se intind pe kilometri intregi. Cele mai multe dintre trasee incep din Epernay si duc la Reims, Dormans si la podgoriile renumite din Cote des Blancs.

Chalons-en-Champagne - un oras care merita sa fie vizitat pentru pentru a admira palat elegant, stilul caselor ce alcatuiesc o atmosfera unica a satului prusac. In plus, puteti participa la o degustare de sampanie la una dintre fabricile de vin. Se poate vizita biserica Fecioarei Maria, care se afla pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, de unde se poate porni intr-un pelerinaj la Santiago de Compostela, Spania. Turistii pot admira stilul de tranzitie dintre cel romanic si gotic, pot admira turnurile romanice si interiorul lor cu geamuri interesante din vitralii. Iubitorii de literatura de specialitate ar trebui sa viziteze Musee Schiller Goethe, iar iubitorii de natura nu pot rata parcurile de pe raul Marne: Jardin Anglais, Petit Jardin, Grand Jardin.

Troyes - una dintre cele mai bune statiuni din nordul Frantei, unde puteti admira fermecatorul centru vechi plin de cladiri frumoase si biserici impresionante. Configuratia orasului este extrem de interesanta astfel ca va puteti plimba ore in sir pe strazile intortocheate cu magazine ce ofera cele mai bune sampanii. Cu secole in urma, in apropierea orasului s-a dat o mare batalie intre legiunile romane, francii  si hunii. Marea armata a regelui Attila a fost oprita, prin urmare nu a existat nici o distrugere a orasului istoric. Troyes a cunoscut  o dezvoltare infloritoare in secolul al zecelea, atunci cand s-au ridicat o multime de temple si cladiri, iar orasul a devenit faimos. Timp de secole s-au produs numeroase obiecte de mare valoare in atelierele de lucru si studiourile de arta precum si in cadrul faimoasei Scoli de la Troyes. Turistii care vor sa se plimbe pot opta pentru frumoasele bulevarde Gambetta, Victor Hugo, 14 Iulie.  Turistii trebuie sa viziteze si Catedrala Sf. Ioan. Petru si Pavel, cu o galerie minunata de vitralii dar si alte biserici improtante.

Lac du Der-Chantecoq - cel mai mare lac din Franta, un loc minunat pentru a petrece timpul liber. Nu ratati Muzeul de Ste-Marie-du-Lac, care reda atmosfera unor sate vechi. Va puteti relaxa pe plajele frumoase, perfecte pentru inot. Lacul artificial este perfect pentru practicarea tuturor tipurilor de sporturi nautice. Tot aici puteti sa faceti si o plimbare cu bicicleta.

 

 

Intrebari frecvente

Care este cea mai buna perioada pentru a vizita Lorena?

Sezonul de vara incepe aici, in mai si dureaza pana la jumatatea lunii octombrie, cand temperatura aerului ajunge sa depaseasca 25 ° C. In ciuda temperaturilor ridicate, in mijlocul verii aerul nu este atat de irespirabil, acest lucru fiind resimtit mai ales in marile orase. Cele mai calde luni sunt iulie si august, in aceste doua luni turismul fiind cel mai dezvoltat si preturile mai mari decat in afara sezonului. Multi calatori aleg sa viziteze aceasta parte a Frantei si in lunile de primavara si toamna, anotimpurile excelente pentru vizitarea obiectivelor turistice si de vacanta intr-o atmosfera mai calma.

In planificarea vacantei ar trebui sa se ia in considerare si evenimentele locale de care regiunea nu duce deloc lipsa.De exemplu in aprilie are loc Festivalul Gérardmer, iar in iulie Festivalul de Film Fantasy.

 

Care este moneda in Franta si care sunt preturile aproximative?

In Franta moneda este aceeasi cu a Uniunii Europene - euro. In consecinta, preturile sunt usor mai mari decat in Romania, mai ales preturile din infrastructura turistica sau servitul meselor in restaurante.

 

De unde si ce fel de suveniruri se pot cumpara din Lorena?

Cumpararea suveniruri nu constituie o problema in Franta. Cele mai cautate suveniruri sunt ceramica din Rouen, dantela Alencon, cristalele de Baccarat, precum si vinurile regionale. Turistii se bucura de deliciile culinare ale zonei, de varietatea de branzeturi, biscuiti, unt, carnati, celebrul mustar de Dijon sau uleiul de masline. Multe regiuni au traditie in arta din faianta, sticla, piele, impletituri din rachita si portelan. Turismul au de ales dintre numeroase modele de genti de mana si esarfe in magazinele exclusiviste. Parfumurile frantuzesti sunt cunoscute in intreaga lume. Exista si numeroase centre comerciale cu imbracaminte de marca. Preturile in perioada reducerilor sunt destul de avantajoase. Cele mai cumparate decoratiuni si suveniruri in miniatura intruchipeaza Turnul Eiffel sau Catedrala Notre Dame.

 

Ce fus orar este valabil in Franta?

In comparatie cu Romania, fusul orar este cu o ora in urma (-1h).

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

 

Cum va puteti deplasa in Lorena?

Calatoria prin Lorena este simpla si distractiva, drumurile locale sunt intr-o stare foarte buna, sunt bine intretinute. Regiunea capitalei, Reims, include o autostrada care duce la Paris si la alte mari orase din regiunile vecine. Transportul cu autobuzul este fragmentat, astfel incat sa puteti ajunge la cele mai indepartate colturi. Transportul feroviar este considerat ca fiind cel mai bun mijloc de transport public, foarte convenabil, in conditii de siguranta si punctual. Exista numeroase conexiuni cu TGV-ul intre marile orase.

In orasele mai mari se poate inchiria o masina pentru a explora zona, aceasta fiind si o solutie convenabila de a calatori in intreaga Franta. Permisul de conducere este acceptat si in Franta. Retineti ca in cazul in care luati o amenda, trebuie sa o platiti inainte de a parasi tara, pentru ca nu aveti voie sa plecati din tara cu o datorie la stat.

 

Ce restrictii exista in Franta?

Transportul de bunuri fac obiectul unor restrictii cantitative la fel ca in intreaga UE. Totusi, bunurile cu caracter personal si echipamentele pentru uz propriu nu sunt supuse vamei. Cantitatea de bunuri ce poate fi exportata din Franta este urmatoarea: pana la 800 de tigari, 200 de foi de tigari de foi, 10 litri de bauturi spirtoase, 20 litri de alcool puternic, 90 de litri de vin si 110 litri de bere.

 

Ce documente sunt necesare pentru a beneficia de sistemul de ingrijire a sanatatii in Franta?

In cazuri unor urgente, turistii aflati in vizita in Franta au acoperita  in mod gratuit asistenta medicala primara. Anterior trebuie platitia o polita de asigurare de calatorie care poate asigura tratamente medicale si de transport mai avansate. Daca aveti asigurare medicala privata puteti verifica termenii si conditiile acesteia, deoarece, in majoritatea cazurilor, asigurarile acopera cheltuielile medicale de mai sus. Inainte de a calatori in strainatate puteti solicita eliberarea cardului european de asigurari sociale de sanatate, care este o dovada faptului ca sunteti asigurat.

Datorita florei bacteriene diferite, ar trebui sa alegeti cu atentie restaurantele unde va luati masa, iar hotelurile trebuie sa respecte regulile de igiena de baza. Vizitatorii ar trebui sa bea doar apa imbuteliata sau fiarta timp de cel putin 10 minute. Vaccinurile nu sunt necesare si nu exista nici un risc sanitar-epidemiologic.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Documentul care confera dreptul de intrare si iesire din Franta, precum si din alte tari ale Uniunii Europene este cartea de identitate sau pasaportul. In Franta, fara viza puteti sta 90 zile iar perioada de valabilitate a pasaportului nu poate fi mai scurta decat durata perioadei de sedere.

Informatii detaliate si actualizate pot fi gasite la MAE: www.mae.ro sau vizitati Ambasada Romaniei in Paris: 

http://www.ambasada.ro/ambasada/1/51/franta.html

 

Ambasada Romaniei in Franta

Adresa

5, Rue de l'Exposition 75007, Paris CEDEX 07

Telefon:             0033-1-47.05.10.46      ;             0033-1-47.05.18.70       

Telefon sectie consulara:             0033-1-47.05.27.55      ;01.47.05.29.66 

Telefon sectie economica:             0033-1-47.05.12.74      

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Fax: 0033-1-45.56.97.47

E-mail ambasada: secretariat@amb-roumanie.fr

E-mail sectia economica: bce@amb-roumanie.fr

E-mail sectia consulara: sconsulara@amb-roumanie.fr

Program de lucru

Sectia consulara:

Luni-Vineri: 9.00-15.00

Website

www.paris.mae.ro

 

Masivul Central

Muntii Pirinei

Nisa

Normandia

Paris

Valea Garonne

Valea Loarei

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Franta : Alsacia , Bretania , Burgundia , Champagne , Coasta de Azur , Corsica , Franta de Nord , Golful Biskaya , Lorena , Masivul Central , Muntii Pirinei , Nisa , Normandia , Paris , Valea Garonne , Valea Loarei

Cauta regiuni Alsacia , Bretania , Burgundia , Champagne , Coasta de Azur , Corsica , Franta de Nord , Golful Biskaya , Lorena , Masivul Central , Muntii Pirinei , Nisa , Normandia , Paris , Valea Garonne , Valea Loarei