LOGO

Tara Grecia

Capitala: Atena  
Suprafata:    131 990 km²
Populatie: 11 305 100 locuitori  
Valuta:    euro (EUR), 1 EUR = 100 centi
Limba:    Greaca
Viza:    Viza nu este necesara
Tensiune:    220 V

Atena

Attica

Corfu

Creta

Epirus

Evia

Grecia centrala

Halkidiki

Kefalonia

Kos

Lefkada

Lesbos

Peloponezia

Riviera olimpica

Rodos

Saloniki

Samos

Plaje minunate, atmosfera rustica si locul de nastere al unor simboluri mitologice.  

Informatii Generale

 Insula este cunoscuta ca locul in care s-au nascut Pitagora si zeita Hera. Este considerata cea mai frumoasa insula din Marea Egee. Samos are un climat subtropical si peisaje frumoase, imbogatite cu vita de vie, chiparosi, plantatii de maslini si paduri cu o varianta rara de pin negru si Calabria. Satele pitoresti sunt situare pe versantii muntilor, majoritatea turistilor alegand acest loc pentru varietatea de plaje disponibile. Insula este cunoscuta sub denumirea de "insula verde". Aici puteti admirea primavara pe vai orhideele, iar in vestul insulei puteti admirea cheile foarte greu accesibile, dar si muntii salbatici, al doilea vard ca inaltime din insulele Marii Egee. Regiunea atrage iubitorii de locuri de neuitat cum ar fi plajele izolate unde se poate ajunge doar pe jos sau cu barca, loc perfect pentru o idila de o vara.

Insula Samos era direct conectata cu partea continentala a Asiei Mici, dar dupa dezastrele din epoca de gheata s-a desprins de continent, in partea opusa a masivului Mikal. Insula atinge 160 km lungime, malul de nord fiind inconjurat de munti inalti.

In antichitate pe insula a existat un cult al zeitei Hera - sotia lui Zeus, care, potrivit legendei, s-a nascut in Samos. Astazi, multi turisti doresc sa vada cum arata, de fapt, acest loc. Pe insula s-au nascut si marii filosofi Pitagora, Epicur si Esop, in momentele de glorie ale insulei. Declinul istoric a avut loc odata cu dezvoltarea Atenei antice. Marinarii considerau ca insula era supravegheata de un spirit, ei fiind mereu condusi de acel spirit catre un port sigur. La sfarsitul razboaielor persane insula a fost prima care s-a unit cu Atena. In 84 i.Hr. insula Samos a devenit provincie romana in Asia. Au urmat vremuri grele in secolul al XV-lea, atunci insula a fost ocupata de genovezi, unii locutori fugind inainte de venirea invadatorilor. De-a lungul istorieri aici s-au stabilit imigranti din  toata lumea. Chiar si astazi, insula are o problema cu definirea identitatii istorice si culturale, care este extrem de variata. Tocmai de aceea insula devine mai atractiva pentru turisti, putandu-se auzi pe alocuri un neobisnuit dialect grec. Numele oraselor provin de la adjective si alte cuvinte de origine straina, neavand nimic de a face cu traditiile din Grecia. In secolul al XIX-lea, locuitorii insulei au luptat pentru independenta, dar au cedat in fata turcilor, care au contribuit la dezvoltarea insulei prin comert si schimbul de bunuri. Dupa unirea cu Grecia in 1912, insula a cunoscut din nou o perioada de dificultati, care a fost incheiata datorita turistilor care au contribuit la turismul dezvoltat al zonei.

Cel mai important oras al zonei este Vathi, situat in zoan deluroasa a golfului pitoresc. Puteti face, aici, o plimbare placuta pe bulevardele spatioase si pe strazile fermecatoare din jurul Primariei, printre casele albe cu acoperisuri rosii. Cea mai mare atractie turistica a orasului este "Kuros" – o statuie de 5 metri a tanarului care  a inaugurat  gasit muzeul arheologic local, care detine una dintre cele mai interesante colectii de relicve gasite in Marea Egee. Cele mai bune locuri de cazare se gasesc in districtul Katsouni, orasul fiind potrivit si pentru viata de noapte activa, cu cluburi si taverne. Turistii care vin la Vathi nu vor fi dezamagiti, deoarece in imediata apropiere a statiunii sunt situate cateva locuri interesante. Cele mai bune plaje sunt situate la 2 km in partea nordica a orasului. Un exemplu de plaja frumoasa este Gagou, o plaja de prundis bine dezvoltata, dar si Kerveli si Mikali, cu pietre clare, umbrele, sezlonguri si posibilitatea de inchiriere a unor echipamente pentru sporturile de apa. Regiunea include mai multe bazine, perfecte pentru snorkeling. Pentru cateva ore puteti sa evadati intr-o oaza de liniste si relaxare, la marginea orasului, intr-o locatie retrasa.

Kokkari - o statiune frumoasa, un centru turistic prosper, unde turistii pot sa se relaxeze in locatii pitoresti. Puteti parcurge cele mai bune trasee pentru drumetii la Ambelos, unde veti avea parte de privelisti minunate si o zona inconjuratoare interesanta. Nu puteti rata o plimbare placuta la Lemonakia, situata in golful unic ce se termina in marea albastru turcoaz. Unele dintre cele mai frumoase plaje sunt Tzamadou si Tzabou Avlaki, plaje de pietris cu o mare turcoaz albastra minunata. Plajele din Kokkari sunt ideale pentru navigatie si windsurfing, oferind si inchiriere de echipamente pentru astfel de sporturi.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Agios Konstandinos - o statiune mica, in partea de nord a insulei, cu o buna baza de echitatie. Foarte populara pentru turisti este plaja Kokkari, potrivita pentru navigatie, windsurfing si snorkeling.

Karlovassi - o statiune excelenta cu plaje minunate, situata in partea de vest a insulei Samos. Orasul are patru cartiere mai mari. Paleo Karlovassi are case vechi si alei inguste ascunse in spatele dealului Agia Triada. Atmosfera orasului va cheama la o plimbare pe bulevardele largi, cu palmieri, restaurante excelente care servesc cele mai bune alimente si bauturi grecesti, precum si magazine care vand suveniruri. Va puteti relaxa in multe hoteluri de standarde diferite. Turistii iubitori de soare nu vor fi dezamagiti, zona avnd numeroase plaje de prundis si nisip frumoase: Potami, situata la 2 km nord de orasul-port Limani, inconjurata de stanci impadurite ( in zona pot fi gasite ruinele unui fort bizantin si ale unei biserica) si Micro Seita, o plaja cu pietris cristalin, situata printre stanci albe si pesteri maritime, locul fiind ideal pentru scufundari cu masca. La o distanta putin mai mare este situata cea mai frumoasa plaja de pe insula - Megalo Seita, alaturata defileului Kakoperato.

Marathókampos - un important centru administrativ al insulei, cu acces la portul Ormos Marathokampou, cu o plaja cu pietris frumoasa. Statiunea Votsalakia are plaje lungi de nisip si pietris, usor scaldate in marea de smarald. Zona are multe locuri frumoase de cazare, Daca doriti mai multa intimitate, puteti alege plajele de prundis, dar si de nisip fin de la marginea orasului Aspres si Psili Ammos, ideale pentru familiile cu copii. Mai la sud, sunt situate alte plaje largi de nisip si pietris: Limnionas, Agios Ioannis, Plaka, Varsamo, unde puteti uita de intreaga lume si puteti fi inconjurat de natura frumoasa si de marea albastru-azurie.

Ireon - o statiune moderna, cu hoteluri situate in apropierea marii, pe plajele lungi de nisip si prundis foarte potrivite pentru relaxare. Oras are numeroase taverne si sunt organizate zilnic diferite excursii pe insula. Pe plaje puteti inchiria sezlonguri, umbrele si echipamente de apa.

Pithagorio – o asezare turistic, cu o istorie bogata, o zona turistica magnifica cu numeroase atractii. Numele sau a fost dat in onoarea lui Pitagora. Turistii se bucura de o locatie pitoreasca, in golful semi-circular, unul dintre cele mai vechi din portul mediteranean. Portul este strabatut in fiecare an, de mai multe mii de iahturi, care devin o adevarata atractie pentru turisti. Puteti sa petreceti ore in sir la una dintre tavernele din port, ascultand povestile si istorisirile localnicilor. Orasul are numeroase cladiri vechi, strazi pitoresti, spatioase, perfecte pentru o promenada, restaurante care servesc fructe de mare gatite in stil tarditional. Cele mai interesante monumente sunt turnul Logothetis din secolul al XIX-lea, dar si vechea cetate, teatrul antic, baile romane. Un alt punct de atractie important este tunelul Efpalinio, un tunel-apeduct, un exemplu remarcabil de arta antica si inginerie. Vizitatorii gasesc la Pithagorio locuri de cazare excelente si plajele incredibile: plaje de prundis, umbrele si sezlonguri, dar si plaje de nisip linistite. In partea de est a orasului, va puteti relaxa pe nisip si pietris pe plaja Glikoryza Psili Ammos, perfecta pentru familiile cu copii.

Bucatarie

Principalul ingredient in mancarurile grecesti este uleiul de masline, foarte apreciat inca de la utilizarea lui in antichitate, in produsele cosmetice. De obicei se toarna peste carne prajita pe un gratar. Astazi uleilul de masline sta la baza tuturor mancarurilor grecesti, si serveste nu numai pentru prajeli, dar de multe ori se adauga la salate, sosuri si chiar supe. Uleilul de masline este de asemnea unul din  motivele pentru care mancarurile grecesti sunt recunoscute ca fiind dintre cele mai sanatoase.


Bucataria greceasca imprumuta multe lucruri de la bucataria Mediterana tipica si cea balcanica - de multe ori se adauga usturoi, frunze de vita de vie si o cantitate mare de legume, rosii si ardei. Baza multor produse este un mielul si pestele. Fara indoiala, se distinge branza feta, produsa in diferite variante, supele tipic grecesci si sosuri, precum si pregatirea anumitor feluri de mancare. 


Bucataria greceasca este foarte populara in Europa si surprinde prin traditiile culinare. Prima surpriza poate fi modalitatea de servire a alimentelor, deoarece majoritatea mancarurilor sunt servite la temperatura camerei. Grecii cred ca temperatura imbunatateste gustul de cele mai multe ori. Daca stai la o masa cu mai multe persoane care au comandat acelasi lucru, veti fi servit cu un vas mare de unde fiecare isi poate alege mancarurile preferate. Mesele incarcate cu alimente colorate sunt tipice pentru bucataria greceasca. Indiferent de tipul de masa, va exista  intotdeauna  apa si paine, care insotesc cele mai multe feluri de mancare.


Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

In Grecia exista un mic dejun complet. Micul dejun grecesc include de obicei o ceasca de cafea si pesmeti, biscuiti sau tort cu gem.  Masa de pranz este servita in jurul orelor 14-17, iar masa principala, cina, este servita, de obicei, in oras, in restaurante sau taverne la cca. 20-22.  Desigur, in hoteluri, acest program poate fi diferit in functie de numarul mare de turisti cazati. In cele mai multe restaurante meniul este scris in limba engleza, si statiunile populare pentru romani au chiar meniuri in limba romana


Daca doriti sa gustati bucataria tipic greceasca, este recomandat sa vizitati una din tavernele unde oamenii mananca. Populare inainte sau intre mese, sunt mezedes sau aperitive.  Frappe-urile sunt de asemenea foarte populare - cafele preparate la rece in pahare inainte. Acestea contin apa minerala cu lapte si zahar.


 Un element important al bucatariei grecesti este vinul. Vinul grecesc a fost evaluat din cele mai vechi timpuri ca fiind unul renumit si descrie in mod exceptional mitologia greceasca. Zeus, pentru a salva pe fiul nelegitim Dionissos de furia zeitei Hera, l-a transformat intr-un berbec. Zeita insa s-a prins de trucul ieftin si l-a readus la viata insa doar pentru a-l pedepsi. Sucul de struguri este pedeapsa primita de Dionissos. De atunci este asociat in mitologie cu vinul si distractia. Vinul Retsina este de asemenea distinctiv in gust (vin tanar din rasina de pin). Este servit doar la cateva saptamani de la producere deoarece dupa un aproximativ un an are gust de otet.  Bautura nationala a Greciei este OUZO - alcool la 48 de procente. Metaxa un brandy cu vin si condimente este de asemenea popular in Grecia.  Pentru a produce o bautura buna este nevoie distilarea alcoolului de doua ori. Numai dupa adaugarea in vin a plantelor aromatice - acesta formeaza un gust distinctiv. In antichitatea erau adaugate chiar si petale de trandafir. Alcoolul este apoi indulcit in butoaie de stejar si dupa o jumatate de an este imbuteliat.

 

Traditii

In Grecia, identitatea si statusul social este de dat de apartenenta la familie. Abordarea familiei este perceputa diferit decat in Occident deoarece familia nu este doar un grup mare de rude care poarta o denumire comuna ci si un grup de persoane care locuiesc impreuna. Casele tipic grecesti sunt foarte mare, tocmai pentru a gazdui mai multe generatii de familii.  Statutul social al femeilor defineste relatia cu un barbat. In ultima vreme, aceste reguli stricte, au devenit mai relaxate, iar femeile devin tot mai independente. In 1983, a fost desfiintata obligatia legala de a plati o zestre atunci cand fiica se casatoriteste. Aceasta traditie provenea din insulele din Marea Egee, in cazul in care locuinta familiei a apartinut unei femei in calitate de cap al familiei, dar in vremuri de criza, aceasta practica a fost abolita in mod semnificativ in familiile mari. Traditia de a da miresii haine cusute de catre familie se mentine. De asemenea se pun un cub de zahar sub perna miresei pentru a avea o viata dulce in casnicie. Nuntile grecesti sunt foarte zgomotoase, implica dans si uneori dureaza zile la rand. In orase si sate unde s-au pastrat traditiile procesiunea miresei pe strazi este un spectacol foarte interesant.


In Grecia printre cele mai vizitate locuri sunt manastirile, unde femeile trebuie sa poarte trebuie haine care sa acopere genunchii si umerii. Exista de asemenea multe locuri unde nu este permis accesul in tinuta de plaja. In Biserici nu se pot face poze, doar in muzee insa fara blitz (exceptie face cazul in care exista o pictograma a interdictiei).


Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Daca in alte tari jocul de table este doar un simplu joc, in Grecia este o adevarat traditie. Termenul de "tavli" este derivat din grecescul "tavla", insemnand chiar tava sau scandura. Jocul este unul dintre cele mai vechi din lume si a fost adus in Grecia din Egipt.


Grecii sunt considerati ca o natiune fericita, se distreaza indelung si de multe ori intr-un mod zgomotos. Acest lucru este deosebit de evident mai ales in cadrul festivalurilor diferite. Chiar si intr-o zi banala pe strazi puteti auzi muzica rasunand. In Grecia sunt recunoscute peste 150 de dansuri diferite, de multe ori regionale. Cele mai populare sunt kalamantianos si zeimbekikos - un dans solo in care barbatii joaca pe muzica bouzouki. Cel mai faimos din lume, cu toate acestea, ramane dansul grecesc numit Zorba.

 

Vacante active

 

 Samos este un loc minunat pentru windsurfing, schi acvatic, scufundari si navigare. Cele mai bune conditii pentru windsurfing sunt predominante pe coasta de sud, in apropierea Kampos Marathókampos. Porturile de agrement sunt bine echipate, atragand marinari de-a lungul coastei Turciei si intre insulele grecesti. Exista, de asemenea, oportunitati excelente pentru drumetii in conditii dificile in jurul muntelui Kerkis, dar si posibilitatea de a vizita insula cu bicicleta sau de echitatie.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

 

Excursii optionale

 

 Excursii optionale Samos

 

Vourliotes - oras interesant situat pe un deal impadurit, cu vedere frumoasa asupra litoralului. Manastirea Panagia Vrodianis situata aici este una dintre cele mai vechi din zona, datand din secolul al XVI-lea. Turistii pot alege sa faca o drumetie in muntii Karvouni.

 Pestera lui Pitagora – o atractie a Insulei Samos ce nu poate fi ratata. Conform legendei, celebrul matematician, filosof si muzician Pitagora si-a gasit refugiu in acest loc. Pestera este perfecta pentru un moment de meditatie, urmat de o vizita la capela Profitis Ilias Evangelistrias si capele, unde se afla un izvor misterios. Pentru turistii mai activi au fost amenajate trasee catre varful Kerkis, unde se pot admira privelisti frumoase ale insulelor Ikaria si Forun.

Megalis Panagias – este situat in apropiere satulului unde se afla manastirea Koumarade, una dintre cele mai pretioase monumente de arta religioasa ale insulei. Cladirea dateaza din secolul al saisprezecelea. Amatorii de istorie pot admira comorile arhitecturale, frescele si icoanele din interiorul manastirii, valoroase obiecte de cult.

Heraion - un punct important pe harta turistica a insulei Samos. Eset situat intr-o locatie pitoreasca, la gura de varsare a raului in golf. Asezarea duce catre cunoscuta Cale Sacra. Potrivit legendei, zeita Hera s-a intalnit aici in secret cu Zeus, fiind construit in amintirea lor un sanctuar de piatra. Multe cladiri din zona au supravietuit de-a lungul secolelor, dar si coloane de piatra care au chiar si o mie de ani, creand o atmosfera unica. Puteti admira, printre altele, relicvele altarului cel mare si templul Hekatombeonu de Sud.

Kerkis top – turistii care vor sa se destinda intr-o drumetie pot alege traseele montane care duc de la coasta spre Votsalakia Kerkis, cu magnifice peisaje montane si imprejurimi de neuitat. Traseul este unul deosebit si, s anu fiti uimiti daca localnicii prietenosi va vor oferi un pahar de "ouzo". In timpul vizitei aici puteti admira cele doua biserici formate in pesteri: Makrini Panagia si Agia Triada, deschise pentru vizitatori. Plimbarile vi le puteti incheia pe frumoasa plaja-golf Varsamo, acoperita cu pietre colorate de origine vulcanica, unde puteti sa inotati ore in sir in apele de smarald ale marii fara margini.

Excursii la insulele din apropiere:

Insula Chios Island - Insula greaca poate fi vizitata cu feribotul turcesc de Cesme. Pe insula este situata Manastirea Nea Moni ce apartine Patrimoniului Mondial UNESCO. Unul dintre cele mai importante produse ale insulei este  masticul – substanta din rasina de copac folosita  pentru a face guma de mestecat naturala.

Kalymnos Island - insula situata langa coasta Turciei, vizavi de orasul Bodrum. Odata era renumita pentru fabricarea buretelui, dar dezastrul economic din regiune din anii '80 ai secolului trecut a facut ca fabricarea acestuia sa scada semnificativ. Acum, buretele este importat din Caraibe si Asia. Insula este slab vizitata de turisto, dar este un paradis pentru amatorii de alpinism - ofera mai mult decat o mie de trasee de catarare de dificultati diferite. O vizita la pesterile marine din jurul insulei poate fi o aventura pentru oricine.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Kos - Insula greceasca in coasta Turciei, in apropiere de statiunea Bodrum, renumita pentru plajele sale nisipoase si satele izolate care inca pastreaza traditiile grecesti. Cel mai mare oras al insulei are acelasi nume cu insula si este renumit pentru portul sau fortareata din secolulal XIV-lea construita de Ordinul Cavalerilor. Parintele medicinei, Hipocrate, s-a nascut pe aceasta insula. Dupa moartea sa aici a fost fondat primul spital din lume.

Nissiros Island - o mica insula vulcanica al carui diametru este de 8 km, din care 4 km este diametrul vulcanului Caldera. In mijlocul a vulcanului creste o vegetatie luxurianta, datorita carui fapt Nissiros este numit "vulcanul verde". Portul insulei este navigabil si ofera posibilitatea unei excursii organizate de catre un agent de turism, deoarece feriboturile navigheaza pe aici o data pe zi (la orasul Kos de doua ori).

 Insula Patmos - insula linistita, foarte diferita de centrele turistice zgomotoase. Creeaza o atmosfera spirituala, vizibila mai ales in serile celebrate la manastirea Sf. Ioan Evanghelistul. Insula combina plajele minunate si multe locuri retrase, unde puteti gasi pace si odihna perfecta. Orasul de Skala incanta incurcatura interesant de strazi si locuintele, dar si docurile din porturi si tavernele cu mancare delicioasa si vin bun. Un punct de atractie apreciat de turisti este Grota Aocalipsei – locul unde D-zeu a vorbit cu Sfantul Ion, cel care a trait o viata ascetica. Insula are numeroase plaje de nisip, cela mai cunoscuta fiind Meloi Aspria.

Lipsi Island - una dintre insulele cele mai vizitate din Dodecanese, provine de la numele nimfei Calypso, care a constituit un punct de oprire al calatoriei lui Ulise. Portul are acelasi nume ca si insula, iar facilitatile turistice sunt concentrate in vaile insulei. Zona dispune de locuri spatioase potrivite pentru promenada, de unde puteti admira Catedrala cu trei cupole din Agios Ioannis. Puteti sta confortabil la o cafenea sau restaurant si comanda ouzo si caracatite gatite. Zona este renumita pentru plajele sale nisipoase Liendou, Platis si Katsadia, de unde aveti posibilitatea sa inchiriati scutere sau taxiuri pe apa.

Excursii in Turcia:

Pentru excursii aveti nevoie de un pasaport cu o valabilitate mai mare de o jumatate de an si este necesar sa platiti pentru o viza de turist.

Efes - oras antic, fondat de legendarele amazoane. Orasul a cunoscut o dezvoltare accelerata intre secolele VI si III i.Hr.. In aceasta perioada au fost puse bazele faimosului templu al lui Artemis. Templul a fost recunoscut ca fiind una dintre cele sapte minuni ale lumii. Efes a fost un vechi centru de cult, al zeitei fertilitatii si recoltei. Multi dintre supravietuitorii ruinelor romane au venit sa se adaposteasca aici. Un punct important este stadionul in forma de potcoava, Arcadian, dar si Biblioteca de Celsus, teatrul si baile Scholastica, templul antic, agora Hardie.

Milas - oras in care se pot vedea cladirile cu cosuri ornate pastrate din vremea otomanilor, dar si cele trei temple, inclusiv vechea moschee Ulu Camii din secolul al XIV. Orasul este renumit pentru tesaturile de calitate fina sau covoarele colorate in modele geometrice. Doar la 13 km de Milas se gaseste Euromos, un vechi templu a lui Zeus - unul dintre cele mai bine conservate monumente din Asia Mica.

Troia - un loc asociat in primul rand cu "Iliada" lui Homer care face referire la povestea dintre Paris si frumoasa Elena si cucerirea cetatii prin introducerea calului de lemn. Orasul a avut o mare importanta pentru romani, Aeneas, precursorul lui Romulus, fondatorul Romei, stabilindu-se aici. Aici se pot vedea urmele legendarului Assod si ruinele templului monumental Atena.

Bodrum –  o regiune fermecatoare, cu o faima asemanatoare lui "Santorini" si "Saint Tropez", situata in apropierea insulei Kos. Datorita reliefului sau constituit in special din pante stancoase, a peisajelor pitoresti si a lagunelor turcoaz din apropierea statiunii este considerat unul dintre cele mai frumoase golfuri din lume. In apropierea orasului se afla ruinele coloniei grecesti Halikarnas. Cetatea este un monument istoric valoros, bine conservat de-a lungul cruciadelor. Mausoleul din marmura alba, acoperita cu o piramida in trepte este considerat de secole intregi una dintre cele sapte minuni ale lumii. Un alt monument important este castelul lui Sf. Petru, care adaposteste acum Muzeul de Arheologie subacvatic. Bodrum este un oras ce ofera facilitati turistice pentru toate gusturile.

Izmir – al treilea oras din Turcia dupa marime, un port maritim important, cu un cunoscut aeroport. Orasul are un trecut bogat, originile sale datand din antichitate cand era numit Smirna. Aici s-au dat numeroase lupte de-a lungul istoriei. Smirna a fost un oras fondat de Alexandru cel Mare, care a ordonat construirea cetatii din partea de sus a Areios. Inca din perioada romana, Smirna era in curs de dezvoltare, dovada fiind urmele cladirilor magnifice ale perioadei. Un alt oras important al zonei era Efes. Datorita faptului ca infrastructura nu era bine dezvoltata in Efes, Smyrna a devenit un port maritim important al regiunii. City a devenit una din cele sapte biserici ale regiunii, unde conform legendei a fost ars episcopul Policarp, care a refuzat sa renunte la crestinism. Perioada de dezvoltare s-a incheiat odata cu invazia arabilor, turcilor si mongolilor care au jefuit orasul si au atacat de mai multe ori orasul. In timpul stapanirii grecesti, a avut loc un incendiu de proportii in care au murit mii de oameni si multe cladiri au fost distruse. Dupa acest incendiu, grecii au fost alungati si orasul a fost transformat in Izmir. Principalele atractii ale orasului sunt cetatea Kadifekale care a devenit o destinatie favorita pentru iubitorii naturii. Turistii pot admira privelistea inconjuratoare urcind scarile care duc la poarta principala. De aici au o vizibilitate buna pentru a vedea Manisa, muntii din nord-est sau golful Karsiyaka din cealalta parte a orasului. Agora conduce la strazile inguste si acoperite ale bazarului Cirsi, care este unul dintre cele mai mari de pe coasta. In Izmir este situata o alta piata interesanta - Kizlaragasi Han – unde exista mai multe ateliere de artizanat si magazine cu marfuri. Un loc interesant este Piata Konak, cu un turn cu ceas interesant, un monument impresionant al secolului al XVIII-lea.

Intrebari frecvente

Care este cea mai buna perioada pentru a vizita Samos?

In mod normal in Samos sezonul de vacanta incepe la inceputul lunii mai si dureaza pana in octombrie, o perioada in care nu ploua iar temperatura este de peste 25 grade Celsius. Zona este vizitata de turisti in perioada sfarsitului lunii aprilie si ultima parte a lui noiembrie. Vanturile blande de vara creeaza conditii bune de navigatie si windsurfing. Insula are un farmec incredibil primavara, atunci cand inverzeste vegetatia.

Care este moneda oficiala in Grecia si care sunt preturile aproximative?

 

Incepand cu 2002 moneda in Grecia este EURO. Preturile sunt usor mai ridicate decat in Romania. De asemenea preturile variaza de la magazinele centrale la cele care sunt amplasate la periferie.

De unde si ce suveniruri se pot achizitiona din Samos?

 

In fiecare oras si statiune turistica exista multe magazine de suveniruri unde puteti achizitiona tesaturi, dantela si broderii. Adesea pe insule veti gasi bijuterii importate. Mai multe lucruri interesante puteti gasi in magazinele centrale. Cele mai multe magazine sunt inchise in timpul pauzei de la 14 la 17 si apoi se redeschid la ora 21:00. In zilele de luni, miercuri si sambata ora de deschidere poate varia. In centrul orasului, in special in centrele comerciale, nu exista aceasta pauza sau este limitata doar la o ora.

 

Care este ora locala in Grecia?

 

Ora locala a Greciei coincide cu cea a Romaniei.

 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Cum va puteti deplasa in Samos? 

Insula are legaturi bune de transport cu feribotul intre Vathi si Pithagorio si insulele din Ikaria, Fourni si Chios. Servicii excelente sunt oferite si din Vathi la Pireu si la portul Kusadasi, din Turcia. Sistemul de autobuze functineaza foarte bine pe insula, acestea circuland in mod regulat intre statiunile majore. In destinatiile turistice mai mari exista multe servicii de inchirieri auto, scutere si biciclete. Pentru vizitarea insulei se recomanda utilizarea mijloacelor de transportin comun sau inchirierea unor autovehicule. In Vathi, Kokkari si Pithagorio exista si taxiuri, dar este mult mai profitabila inchirierea unei masini.

Cum sunt plajele in Samos? 

Insula Samos ofera turistilor numeroase plaje spectaculoase. Plaje excelente se afla in apropiere de Vathi, in nordul orasului fiind situate frumoase plaje de prudis. Alte plaje amenajate cu pietre clare se afla in apropiere de Mikali. Plaje frumoase pot fi gasite si in zona Kokkari, dar si on Tzamadou Lemonakia si Tzabou Avlaki. Micro Beach Seita din Megalo Karlovassi este considerata a fi una dintre cele mai frumoase plaje de pe insula. Alte plaje superbe de nisip si pietris se afla in Limnionas, Agios Ioannis, Plaka si Marathókampos Varsamo. In hotelurile si statiunile de top, plajele sunt amenajate si stivuite in mod artificial, astfel incat exista diferente substantiale fata de plajele tipice din zona. In momentul alegerii hotelului si statiunii, turistii ar trebuit sa se intereseze si de tipul de plaja aferent.

Ce restrictii exista la vama in Grecia?

 

Liberul transport al bunurilor este supus legislatiei UE insa obiectele personale si echipamentele pentru uz personal nu fac obiectul acestor restrictii.  In cazul marfurilor de export – import se pot aduce pana la 800 pachete de tigari, 200 de trabucuri, 10 litri bauturi spirtoase, 20 litri de alcool mai puternic, 90 de litri vin si 110 litri de bere.

Ce documente sunt necesare pentru accesul la sistemul de sanatate?

 

In Grecia puteti beneficia atat de servicii de sanatate in regim public, cat si privat. Daca aveti asigurare medicala privata, ar trebui sa verificati termenii si conditiile acestuia, deoarece, in majoritatea cazurilor, acesta acopera cheltuielile medicale de mai sus. Inainte de a calatori in strainatate puteti solicita cardul european de asigurari de sanatate.

 

Datorita florei bacteriene diferite, ar trebui sa alegeti restaurante si hoteluri care respecta regulile de igiena de baza. Vizitatorii ar trebui sa bea doar apa imbuteliata. Vaccinurile nu sunt necesare si nu exista nici un risc sanitar-epidemiologic, dar puteti verifica inainte de a pleca daca exista vaccinuri sezoniere recomandate.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Ambasada Romaniei in Grecia

Adresa:

7, Rue Emmanoil Benaki, Paleo Psychico, 15452 Atena.

Telefon:             0030210 672.8875      ; 672.88.79; 677. 40.35

Fax: 672.8883

Sectia consulara:            +30 210.672.88.79      ; Fax: +30 210.672.88.76

Sectia Economica si Comerciala :            +30 210.672.88.77      ; Fax: +30 210.672.88.83

Biroul atasatului apararii:            +30 210.672.28.57      ; Fax: +30 210.672.28.57

E-mail ambasada: secretariat@romaniaemb.gr

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

E-mail sectia consulara: consul@romaniaemb.gr

E-mail sectia economica si comerciala: economic@romaniaemb.gr

Program de lucru

Ambasada: 09.00-17.30

Sectia consulara: luni, joi si vineri 9.00-15.00; marti si miercuri 14.00-20.00;

Website

www.atena.mae.ro

 

Thasos

Zakynthos

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Grecia: Atena , Attica , Corfu , Creta , Epirus , Evia , Grecia centrala , Halkidiki , Kefalonia , Kos , Lefkada , Lesbos , Peloponezia , Riviera olimpica , Rodos , Saloniki , Samos , Thasos , Zakynthos

Cauta regiuni Atena , Attica , Corfu , Creta , Epirus , Evia , Grecia centrala , Halkidiki , Kefalonia , Kos , Lefkada , Lesbos , Peloponezia , Riviera olimpica , Rodos , Saloniki , Samos , Thasos , Zakynthos