LOGO

Tara Grecia

Capitala: Atena  
Suprafata:    131 990 km²
Populatie: 11 305 100 locuitori  
Valuta:    euro (EUR), 1 EUR = 100 centi
Limba:    Greaca
Viza:    Viza nu este necesara
Tensiune:    220 V

Atena

Attica

Corfu

Creta

Epirus

Evia

Grecia centrala

Halkidiki

Kefalonia

Kos

O insula mica, linistita, cu plaje de nisip, marea azurie si sate fermecatoare.  

Informatii Generale

Kos

Kos este o insula greceasca din arhipelagul Dodecanez in apropiere de statiunea turceasca Bodrum. Kos este faimoasa pentru plajele sale cu nisip si satele izolate ale traditiilor pasnice.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Kos este insula lui Hipocrate, parintele medicinei, a treia ca marime dupa Rodos si Karpathos - dimensiunile insulei Kos sunt 40 km lungime si 8 m latime. Pe langa plaje magnifice, pe insula se afla multe monumente si vestigii ale epocilor trecute, ceea ce face din insula Kos o destinatie atractiva nu doar in Grecia ci si la nivel mondial.  In secolele VII si VI i.e.n. insula Kos a prosperat ca aliat al oraselor puternice Ialysos, Kamiros si Lindos. Dupa un mare cutremur si dupa subjugarea persana, in 477 i.e.n. insula Kos a inregistrat o noua perioada de inflorire. Dupa moartea lui Hipocrat, insula a devenit faimoasa in lumea greaca prin Sanctuarul lui Asclepius - o scoala medicala ce perpetua invataturile lui Hiopocrat.

Principalele localitati pe insula Kos sunt Kardamena, Kefalos - un sat montan cocotat deasupra marii si avand multe ruine preistorice, Tingaki, Antimachia - aici puteti vedea un alt castel al cavalerilor - Palaia Antimakhia, Mastihari, Marmari si Pyli - si aici se afla un castel al cavalerilor ordinului Sf Ioan; iar asezarile mai mici sunt Zia, Zipari - aici puteti vedea frumoasa bazilica Ayios Pavlos, Platani, Lagoudi si Asfendiou - un sat incantator de munte. Pamanturile fertile ale insulei au atras locuitori inca din timpuri stravechi. In epoca micena locuiau atatia oameni pe insula Kos, incat de aici au plecat 30 de corabii spre Razboiul Troian.

Bucatarie

 

Principalul ingredient in mancarurile grecesti este uleiul de masline, foarte apreciat inca de la utilizarea lui in antichitate, in produsele cosmetice. De obicei se toarna peste carne prajita pe un gratar. Astazi este uleilul de masline este la baza tuturor mancaruri grecesti, si serveste nu numai pentru prajeli, dar de multe ori se adauga la salate, sosuri si chiar supe. Uleilul de masline este de asemnea unul din  motivele pentru care mancarurile grecesti sunt recunoscute ca fiind dintre cele mai sanatoase.

 

 

 

Bucataria greceasca are multe imprumuturi de la bucataria Mediterana tipica si cea balcanica - de multe ori se adauga usturoi, frunze de vita de vie si o cantitate mare de legume, rosii si ardei. Baza multor produse este un mielul si peste. Fara indoiala, se distinge branza feta, produsa in diferite variante, supele tipic grecesci si sosuri, precum si pregatirea anumitor feluri de mancare. 

 

 

 

Bucataria greceasca este foarte populara in Europa. Prima surpriza poate fi o modalitate de servire a alimentelor, deoarece majoritatea este mancarurilor sunt servite la temperatura camerei. Grecii cred ca temperatura imbunatateste gustul de cele mai multe. Daca stai la o masa cu mai multe persoane care au comandata acelasi lucru, veti fi servit cu un vas mare de unde fiecare isi poate alege mancarurile preferate. Mesele incarcate cu alimente colorate cu feluri de mancare sunt tipice pentru bucataria greceasca. Indiferent de tipul de masa va exista  intotdeauna de apa si paine, care se adauga la cele mai multe feluri de mancare

 

 

 

In Grecia exista un mic dejun complet, si de multe ori acesta nici nu se serveste. Micul dejun grecesc este de obicei o ceasca de cafea si pesmeti, biscuiti sau tort cu gem.  Masa de pranz este mancat in jurul 14-17, iar masa principala este servita, de obicei, cina in oras, in restaurante sau taverne la cca. 20-22.  Desigur, in hoteluri, acest program poate fi diferit in functie de numarul mare de turisti cazati. In cele mai multe restaurante meniul este scris in limba engleza, si statiunile populare pentru romani au chiar meniuri in limba romana

 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

 

 

Daca doriti sa gustati bucataria tipic greceasca, este recomandat sa vizitati una din tavernele unde oamenii mananca. Populare inainte sau intre mese, sunt mezedes sau aperitive.  Frappe-urile sunt de asemenea foarte populare - cafele preparate la rece in pahare inainte. Acestea contin apa minerala cu lapte si zahar. Un element important al bucatariei grecesti este vinul. Vinul grecesc a fost evaluat din cele mai vechi timpuri ca fiind unul renumit si desrie in mod exceptional mitologia greceasca. Zeus, pentru a salva fiul nelegition a lui Dionissos de furia lui Hera, s-a transformat intr-un berbec. Zeita insa s-a prins de trucul ieftin si l-a readus la viata insa doar pentru a-l pedepsi. Sucul de struguri este pedeapsa primita de Dionissos. De atunci este asociat in mitologie cu vin si distractie. Vinul Retsina este de asemenea distinctiv in gust (vin tanar din rasina de pin). Este servit doar la cateva saptamani de la producere deoarece dupa un aproximativ un an are gust de otet.  Bautura nationala a Greciei este OUZO - alcool la 48 de procente. Metaxa un brandy cu vin si condimente este de asemenea popular in Grecia.  Pentru a produce o bautura buna este nevoie distilarea alcoolului de doua ori. Numai dupa adaugarea in vin a plantelor aromatice - acesta formeaza un gust distinctiv. In antichitatea erau adaugate chiar si petale de trandafir. Alcoolul este apoi indulcit in butoaie de stejar si dupa o jumatate de an este imbuteliat.

 

 

 

 

Bucataria locala Kos este un amestec de mancaruri tipic grecesci si mancaruri internationale. Imprejurimile insulei sunt un adevarat paradis pentru pescari si iubitorii de fructe de mare. Acestea sunt prezente in majoritatea felurilor de mancare si exista o mare selectie din care poate alege oricine.  Mancarurile populare includ calamari prajit in faina, peste prajit sau firet servit cu sos de iaurt, sosuri expresive cu arome de citrice. Meniul local contine de asemnea kabab turcesc sau frigarui de miel popular pe coasta marii egee. O mancare populara este souvlaki - bucati mici de miel sau porc asezonate cu ulei de masline, lamaie, ierburi si servit ca de obicei cu sos tzatziki. Turistii vor aprecia de asemenea moussakaua a carei popularitate se raspandeste dincolo de Grecia. Acesta contine vinete, cartofi, carne tocata, braza si sosuri speciale.

 

 

 

 


 

 

Traditii

In Grecia, statusul social este de dat de apartenenta la familei. Abordarea familiei este perceputa diferit decat din Occident deoarece familia nu este doar un grup mare de rude ce locuiesc impreuna si care poarta o denumire dar de asemenea locuiesc impreuna in case tipice grecesti foarte mari transmise din generatie in generatie.

 

Statutul social al femeilor defineste relatia cu un barbat. In ultima vreme, aceste reguli stricte, au fost relaxate, iar femeile devin tot mai independente. In 1983, a fost desfiintata obligatia legala de a plati o zestre atunci cand fiica se casatoriteste. Aceasta traditie provenea din insulele din Marea Egee, in cazul in care locuinta familiei a apartinut unei femei in calitate cap al familiei, dar in vremuri de criza, aceasta practica a fost abolita in mod semnificativ in familiile mari. Traditia de a da miresii haine cusute de catre familie se mentine. De asemenea se pun un cub de zahar sub perna miresei pentru a avea o viata dulce in casatorie. Nuntile grecesti sunt foarte zgomotoase, implica dans si uneori dureaza zile la rand. In orase si sate unde s-au pastrat traditiile procesiunea miresei pe strazi este un spectacol foarte interesant.

 

Nuntile se organizeaza cel mai des in manastiri si in acest caz rochia propriu-zisa trebuie sa acopere genunchii si umerii. Exista de asemenea multe locuri unde nu este permis accesul in tinuta de plaja. In Biserici nu se pot face poze doar in muzee insa fara blitz (exceptie face cazul in care exista o pictograma a interdictiei).

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

 

Daca in alte tari jocul de table este doar un simplu joc, in Grecia este o adevarat traditie. Termenul de "tavli" este derivat din grecescul "tavla", insemnand chiar tava sau scandura. Regulile sunt in mare aceleasi, dar in Grecia acest joc ce amesteca norocul si strategia cu un varf de cutit de tactica psihologica poate fi jucat in trei feluri. Portes (usile) se joaca in mare dupa regulile cunoscute pentru toti. Dar mai exista si plakoto (de la elenul plakono, a acoperi) si fevga (alearga sau repede), fiecare cu admiratorii si maestrii sai. Partidele se pot prelungi cu orele, fiecare jucator are sustinatorii sai, si adesea pariurile si orgoliile ating cote impresionante.

 

Grecii sunt considerati ca o natiune fericita, se distreaza indelung si de multe ori intr-un mod zgomotos. Acest lucru este deosebit de evident mai ales in cadrul festivalurilor diferite. Chiar si intr-o zi banala pe strazi puteti auzi muzica rasunand. In Grecia sunt recunoscute peste 150 de dansuri diferite, de multe ori regionale. Dansurile Tsamikos si kalamatianos sunt din Peloponesia; Leventikos si Raikos din Macedonia; Haniotikos si Pentozali din Creta iar dansurile Hasapikos si Carsilamas sunt din Asia Mica. Cele mai multe din dansurile traditionale grecesti sunt dansate de barbati aratand o traire intensa, energica si ritmica. Tsamikos de exemplu este un dans de lupta, avandu-si originea in dansurile dansate de revolutionarii greci inainte de lupta in timpul razboiului contra turcilor. Sariturile aproape acrobatice executate de conducatorul grupului de dansatori pun in valoare puterea si calitatile lui de luptator si arata darzenia si dorinta de a invinge.

 

Vacante active

Kos este cele mai inguste plaje cu nisip si pietris. Acestea sunt intretinute si bine gestionate. Exista o mica taxa pentru inchirierea de sezloguri sau umbrele insa plajele sunt gratuita. Pe tarm pot fi practicate multe sporturi. Windsurfingul, scuba-divingul sau snorkelingul sunt foarte populare aici. Turistii se pot da se asemenea cu o parasuta trasa de o barca cu motor. Zona rurala poate fi explorata pe jos sau cu bicicleta. Kos este un paradis pentru pescari asadar veti fi suprinsi de numarul mare de specii de peste si modalitati regionale de pescuit.

 

Excursii optionale

Vizitarea insulei Kos poate fi o vacanta de neuitat. Agentii de turism va vor oferi orarul complet al excursiilor optionale si preturile estimative. 

Platania - a devenit populara la scurt timp dupa moartea lui Hipocrate (fiind infintata o scoala de medicina dupa numele acestuia). Se considera ca aici a fost infiintat primul spital din lume. Platani este un oras minunat locuit in trecut de catre musulmani si evrei. In oras se mai gaseste o singura sinagoga ce poate fi admirata de turisti.

Corfu - cel mai frumos oras de pe insula cunoscut si sub numele de Kerkyra a fost construit in principal de catre venetieni in secolul XIV insa exista influnete si altor natiuni. Orasul Corfu, capitala insulei, impresioneaza si incanta vizitatorii cu cele doua fortarete, strazi inguste, case albe, inalte, arcade, cladirea salii venetiene, biserica Sf. Spiridon, patronul spiritual al insulei Corfu, gradini cu flori si balcoane cu garduri din fier forjat. Prin inundarea cu obiective turistice, Corfu este un mic paradis pe pamant. Orasul este asezat pe coasta de est si este cel mai mare oras medieval din Grecia. Frumusetea lui unica vine din imbinarea diferitelor stiluri arhitectonice, lasate de civilizatiile ce au trecut. Orasul Corfu are amprenta fostelor civilizatii care au trecut pe aici, cate putin din arhitectura specifica oraselor Venetia si Napoli, dar se aseamana deopotriva si cu cea din Franta si Anglia. Cu toate asemanarile, Corfu este, inainte de toate, un oras grecesc. De la Paleokastritsa la Kanoni, de la Achillion la Pontikonissi si coasta nordica a insulei Corfu, acolo veti gasi o pitoreasca apa cristalina aflate in mici golfulete inconjurate de vegetatie verde care se afunda pana in adancurile marii albastre. Pe Corfu este foarte usor sa combini relaxarea si viata intensa de noapte. 

Bodrum (Turcia) este un oras fermecator ce poarta denumirea de Santorini sau Sain Tropez. Este situat vizavi de insula Kos. Amplasat printre in pante stancoase, insulele pitoresti si lagunele turcoaza transforma Bodrum intr-una dintre cele mai frumoase golfuri din lume. In aproprierea orasului sunt ruinele antice  Halikarnas - unde a fost candva o colonie greceasca. Castelul ce gazduieste muzeul de Arheologie subacvatica este un alt reper ce trebuie vizitat. Bodrum este un oras unde se gaseste ceva pentru toata lumea. O excursie pe coasta turca se poate face doar cu pasaportul si achitarea vizelor de calatorie mai ales in port.

Kalymnos - este insula situata in apropiere de coasta turca vizavi de orasul Bodrum. Turismul nu este infloritor aici insa orasul este un adevarat paradis pentru iubitorii de alpinism oferind peste o mie de rute diferite de alpinism cu diferite grade de dificultate. 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Rhodos - insula greceasca faimoasa pentru peisajele sale si soarele abundent precum si monumentele antichitatii.

Insula abunda in locuri incantatoare si interesante, care merita sa fie vizitate, cum ar fi Valea Fluturilor, satul Triada, langa anticul Lalyssos (Lalissos) pe varful Filerimos, unde in secolul 15 a fost ridicata manastirea cu acelasi nume, ruinele templelor lui Atena si Zeus, Kameiros (Kamiros) si ruinele orasului Dorian, Kalithea cu baile termale, Koskinou, Afandou, Faliraki si Rodini. Colina lui Monte Smith este locul Acropolelor anticului oras Rhodes. Parcul arheologic se desfasoara verde si frumos continand teatrul Elenistic contruit in sec. al III -lea i.Hr., unde aveau loc evenimente atletice. Ele erau parte a unui festival tinut in cinstea zeului Ilios. Palatul cavalerilor Sfantului Ioan din Ierusalin construit pe locul unei fortarete Bizantine din secolul al XVII - lea. Dupa parasirea lui in timpul ocupatiei turcesti, a fost distrus in mare masura de explozia unei magazii de pulbere. Restaurarea palatului a avut loc intre anii 1937 si 1940 cand cladirea a fost impodobita cu picturi murale.

Valea Fluturilor este un ecosistem unic in lume prin faptul ca a supravietuit neatins. Valea se afla de-a lungul raului Pelekanos, care isi datoreaza existenta unor mici si rapide cascade. In privinta portului sau, este de mentionat faptul ca aici se afla in Antichitate Colosul din Rodos, o mare statuie din bronz, care era una dintre Cele Sapte Minuni ale Lumii. Orasul medieval Rodos (capitala insulei) a fost inscris in anul 1988 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Nissiros - este o mica insula vulcanica al carui diametru este de 8 km din care 4 km este diametrul vulcanului. In mijlocului vulcanului, chiar si cu o cantitata mica de precipitateti, creste vegetatie luxurianta. De aceea Nissiros mai este numita si vulcanul verde. Insula are un mic port in cazul in care se opteaza pentru o excursie cu barca (exista conexiuni de doua ori pe zi cu orasul Kos).

Intrebari frecvente

Cum se poate ajunge in Kos si cat dureaza zborul?

Pe aeroportul din Kos zboara chartere din marile aeroporturi din Romania, iar un zbor dureaza aproximativ doua ore.

 

Care este cea mai buna perioada pentru a vizita Kos?

Sezonul de vacanta tipica in Kos incepe la inceputul lunii mai si dureaza pana in octombrie cand exista o perioada fara ploi iar temperatura depaseste 25 grade celsius. Turistii apar adesea la sfarsitul lunii aprilie si pleaca in luna noiembrie. Vanturile de vara creeaza conditii bune pentru navigatie si windsurfing. Insula are un farmec aparte primavara cand sunt vegetaria si florile revin la viata.

 

Care este moneda in Grecia si care sunt preturile aproximative?

Incepand cu 2002 moneda in Grecia este EURO. Preturile sunt usor mai ridicate decat in Romania. De asemenea preturile variaza de la magazinele centrale la cele care sunt amplasate la periferie.

De unde si ce suveniruri se pot achizitiona in Kos?

In statiunile turistice exista multe magazine de suveniruri unde puteti achizitiona tesaturi, dantela si broderii. Adesea pe insule veti gasi bijuterii importate. Mai multe lucruri interesante puteti gasi in magazinele centrale. Cele mai multe magazine sunt inchise in timpul pauzei de la 14 la 17 si apoi se redeschid la ora 21:00. In zilele de luni, miercuri si sambata ora de deschidere poate varia.

Cum va puteti deplasa in Kos? 
Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Intre satele de autobuze turistice, care sunt aproape intotdeauna in sincronizare cu calendarul feribotul. Pentru cele mai multe insule din zona, precum si cu privire la deplasarile coasta turca sunt organizate iaht sau feribotul, precum si informatiile pe care le ofera rezidentilor agentiilor de turism sau birourile locale de turism. In plus fata de capitala insulei are un port Mastichari mic, in cazul in care pleaca feriboturile pentru Kalymnos si Pserimos. 

Cum sunt plajele de pe Kos? 

Plaja district Lambi Kos este, cu exceptia o frumoasa plaja in cazul in care exista conditii excelente pentru practicarea sporturilor de apa si bine organizate mese. In partea de nord a insulei, cea mai faimoasa statiune de vacanta, oferind Tigaki nisip, plaja lunga de 10 km cu dune mici. In cele mai multe orase de coasta sunt plaje inguste de nisip si pietris, deci inainte de a alege un hotel si oras ar trebui sa verificati cu atentie de plaja, care este situat hotelul. 

Ce restrictii exista la vama in Grecia?

Liberul transport al bunurilor este supus legislatiei UE insa obiectele personale si echipamentele pentru uz personal nu fac obiectul acestor restrictii.  In cazul marfurilor de export – import se pot aduce pana la 800 pachete de tigari, 200 de trabucuri, 10 litri bauturi spirtoase, 20 litri de alcool mai puternic, 90 de litri vin si 110 litri de bere.

 

Ce documente sunt necesare pentru accesul la sistemul de sanatate?

In Grecia puteti beneficia atat de servicii de sanatate in regim public, cat si privat. Daca aveti asigurare medicala privata, ar trebui sa verificati termenii si conditiile acestuia, deoarece, in majoritatea cazurilor, acesta acopera cheltuielile medicale de mai sus. Inainte de a calatori in strainatate puteti solicita cardul european de asigurari de sanatate.

Datorita florei bacteriene diferite, ar trebui sa alegeti restaurante si hoteluri care respecta regulile de igiena de baza. Vizitatorii ar trebui sa bea doar apa imbuteliata. Vaccinurile nu sunt necesare si nu exista nici un risc sanitar-epidemiologic, dar puteti verifica inainte de a pleca daca exista vaccinuri sezoniere recomandate.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Ambasada Romaniei in Grecia

Adresa:

7, Rue Emmanoil Benaki, Paleo Psychico, 15452 Atena.

Telefon: 0030210 672.8875; 672.88.79; 677. 40.35

Fax: 672.8883

Sectia consulara:+30 210.672.88.79; Fax: +30 210.672.88.76

Sectia Economica si Comerciala :+30 210.672.88.77; Fax: +30 210.672.88.83

Biroul atasatului apararii: +30 210.672.28.57; Fax: +30 210.672.28.57

E-mail ambasada: secretariat@romaniaemb.gr

E-mail sectia consulara: consul@romaniaemb.gr

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

E-mail sectia economica si comerciala: economic@romaniaemb.gr

Program de lucru

 

Ambasada: 09.00-17.30

Sectia consulara: luni, joi si vineri 9.00-15.00; marti si miercuri 14.00-20.00;

 

Website

www.atena.mae.ro

Lefkada

Lesbos

Peloponezia

Riviera olimpica

Rodos

Saloniki

Samos

Thasos

Zakynthos

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Grecia: Atena , Attica , Corfu , Creta , Epirus , Evia , Grecia centrala , Halkidiki , Kefalonia , Kos , Lefkada , Lesbos , Peloponezia , Riviera olimpica , Rodos , Saloniki , Samos , Thasos , Zakynthos

Cauta regiuni Atena , Attica , Corfu , Creta , Epirus , Evia , Grecia centrala , Halkidiki , Kefalonia , Kos , Lefkada , Lesbos , Peloponezia , Riviera olimpica , Rodos , Saloniki , Samos , Thasos , Zakynthos