LOGO

Tara Turcia

Capitala: Ankara  
Suprafata: 783 562 km²
Populatie: 77 804 000 locuitori
Valuta: 1 lira turceasca(TRY) 1TRY=100 kurusi
Limba: Turca
Viza: Viza este necesara
Tensiune: 220 V  

Alanya

Antalya

Belek

Bodrum

Cesme

Dalaman - Fethiye

Vremea insorita, plaje aurii, privelisti de neuitat, si izvoare termale.

Informatii Generale

Dalaman este un oras mic din sud-vestul Turciei in apropiere de coasta Marii Egee, la mica distanta de aeroport. Este locul perfect de a surprinde viata traditionala turceasca. Vreme insorita, apa marii, izvoarele termale, posibilitatea folosirii bailor cu namol dar si privelisti de neuitat asigura o vacanta de neuitat. Regiunea in care se afla satul si pana inspre laguna Oludeniz constituie locul perfect pentru o vacanta minunata pentru cei care cauta linistea si contactul cu natura. Nu departe se afla de asemenea si numeroase vestigii din antichitate.

La o distanta de 6 km de aeroport se alfa statiunea Serigerme, locul unde veti gasi plajele aurii, calme, briza Mediteranei dar si racoarea padurilor in zilele calduroase. Recomendat in special celor ce doresc sa se relaxeze intr-un hotel mic, intim si situat intr-o zona linistita.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Fethiye - este un sat frumos ce detine un port de iahturi dar si multe vestigii ale antichitatii. Plajele insorite, privelistile de neuitat, croaziere in guletami(vechi iahturi turcesti), bai de namol sau scufundari in apa limpede de cristal sunt doar cateva dintre atractiile oferite de Fethiye. Orasul a constituit poarta statului. Din acesta perioada sunt conservate morminte monumentale sculptate in piatra pentru fostii guvernanti, coloane ionice, scene de teatru. Orasul degaja o atmosfera unica, fiind populat de numeroase restaurante.

Oludeniz - este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din lume, iar laguna din Fethiye atrage numerosi turisti din toate colturile lumii. Cele mai multe hoteluri din zona nu au mai mult de 2 nivele si sunt inconjurate de gradini. Este o zona linistita cu toate ca in centru exista discoteci si pub-uri.

In apropiere de muntele Bada Dagi (1969 m), ale caror pante coboara abrupt spre laguna, este considerat un paradis pentru iubitorii de sporturi extreme. In plus, zonele inconjuratoare sunt considerate o adevarata Mecca pentru parapantistii ce se aduna in numar mare in fiecare vara si toamna.

Bucatarie

Bucataria turceasca este foarte variata in functie de regiune in ciuda multor traditii. Bucataria traditionala din coasta Marii Egee este diferita desi asemanatoare cu tipurile de mancare din regiunea de sud-est, diferentele mai mari se pot semnala in centrul tarii si la est.

 

Bucataria turceasca este un fel de mostenire de mancaruri din bucataria otomana. Se crede ca inceputurile dateaza din secolul 17 cand palatul sultanului avea o bucatarie in jur de 1300 de servitori si sute de bucatari - cei mai buni maestri in arta culinara din lume. Din cauza culturii de expansiune a Imperiului Otoman, multe din preparatele turcesti au fost cunoscute in tari din Balcani, Europa Centrala si Orientul Mijlociu. Schimbul cultural si impartasirea de traditii culturale a avut loc in ambele directii astfel incat bucataria turceasca este in vremurile actuale imbogatita cu traditiile grecesti spre exemplu. In orasele litoral exista o puternica influenta din bucataria mediterana bogata in legume si condimente aromatice. Totusi in ciuda diverselor influente culturale, preparatele din bucataria turceasca nu este complicata si se bazeaza pe combinatii de arome simple. Baza bucatariei este carnea proaspata - de obicei, miel sau oaie, fructe si legume proaspete sau condimente aromatice:  piper, chili, menta proaspete sau patrunjel, alte condimente precum scortisoara. Cel mai popular tip de mancare turcesc raspandit in multe tari este kababul. Pe litoralul turcesc se gasesc multe tipuri de mancare bazate pe fructe de mare iar zonele de munte sunt faimoase pentru branza, carne de miel si legume. Cel mai popular tip de mancare mentionat anterior, kebabul, este de obicei carne de miel feliata in lipie, servita in cea mai mare parte alaturi de legume sau salate. Un mic jejun turcesc este constituit din paine, produse lactate sub forma de braza de oaie (Beyaz peynir) sau miere galbena (Casar) ulei de masline si uneori legume. Aperitivele turcesti sunt in mare parte salate cu legume proaspete, legume la cuptor cu branza si prajituri lahmacun. Exista supe tipice servite ca aperitiv mic sau primul fel - populara in Polonia supa de rosii. Alte tipuri de supe renumite sunt supele de peste - Balik si supa de mazare verde - bezelye. Cina se bazeaza pe carne cu orez si legume. O combinatie interesanta este orezul fiert cu carne de miel in bulion, scotisoara si fistic. Un alt tip de mancare din carne sunt perisoarele Kofta servite cu legume si paine, orez sau cartofi. In ciuda varietatii de preparate din carne, legumele si tocanele sunt foarte populare. Alte ingrediente importante de feluri de mancare sunt rosii, ardei, dovlecei, castraveti si masline.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

 

Bucataria turceasca este, de asemenea, renumita pentru dulciuri, halvaua cu susan se produce in cantitati mari si prin influentele balcanice au aparut halvaua cu nuci, halvaua cu fructe uscate si miere. La acestea se adauga prajituri produse in patiserie.  Se mai intalnesc de asemenea diverse sortimente de jeleu. Bautura nationala consumata in cantitati mari este Cay - ceai negru indulcit. 

Raki este iarasi o bautura populara numit de asemenea si "lapte de leu" din cauza culorii sale albe si indulcirii cu apa. Raki este o bautura care contine un grad ridicat de alcool. Se obtine in primul rand din struguri, prin metoda distilarii. In alte regiuni, raki se poate obtine si din diferite fructe precum smochine sau prune. Bauturii i se adauga si o cantitate de anason, planta aromatica ce-i confera diferite proprietati. Raki este transparent si are un gust si o aroma foarte placute. Aceasta bautura se poate consuma pura sau in combinatie cu apa, dupa cum cere traditia. Adaugarea apei face ca bautura sa devina albicioasa datorita anasonului. In aceasta situatie, raki mai este denumit lapte de leu, fiind o bautura de culoare alba pentru barbatii cei curajosi. Raki are proprietati asemanatoare altor bauturi existente in regiunile mediteraneene sau balcanice, precum uzo sau mastica. Procesul de obtinere este dificil si de aceea, inainte, orice familie care producea raki avea in casa un maestru al acestei bauturi. Numai el cunostea bine cantitatea ingredientelor necesare unui raki veritabil.

Traditii

O practica comuna este de a lasa bacsis pentru fiecare lucru bine facut - in special la chelner sau femeia de servici in cadrul hotelului. Valoarea bacsisului este la 10 - 15% din servicii. Exceptie de la acesta regula fac soferii de taxi. 

Inainte de a intra in moschee, trebuie sa scoateti intotdeauna pantofii Dumneavoastra, sa ingenuncheati credincios si sa atingeti fruntea de covor. Cu toate acestea in cazul inc are nu exista un covor pentru a pasi incaltat. Intrand in moschee precum si alte obiecte de cult de diferite religii, aveti nevoie de haine care sa va acopere bratele si genunchii. La intrare in unele moschei se poate inchiria o mantie care poate ascunde hainele nepotrivite. Ziua sfanta pentru musulmani este considerata ziua de vineri iar in aceasta zi vizitele in locasurile sfinte nu sunt binevenite. Avand in vedere dominatia Islamului in Turcia, turistii trebuie sa se conformeze unor practici locali. In timpul Ramadanului, musulmanii tin post pe toata durata zilei si nu au voie sa manance in locuri publice. Mancatul in locuri publice nu este indicat in acesta perioada ci se recomanda interiorul unui restaurant. Cele mai multe restaurante sunt totusi inchise pana la apusul soarelui. In Turcia, precum si in tarile arabe, exista obiceiul de negoiere care faca parte din traditie, mai ales in bazaruri.

Vacante active

Regiunea Dalaman-Fethiye este un paradis pentru sporturile extreme si de apa. Frumoasa laguna atrage scafandrii in cautare de comori pierdute, epave dar si pe cei ce fac windsurfing si navigatie. Din portul Fethiye puteti merge intr-o croaziera cu Guletul, o barca traditionala cu pupa ascutita, pentru a explora lagunele din apropiere dar si pentru a face scufundari in largul marii. In apropiere de muntele Bada Dagi(1969 m) se afla un paradis pentru iubitorii de senzatii tari, respectiv zona coastei ce prezinta conditii excelente pentru paranpantism. Coasta Marii Egee, in principal de la Izmir la Oludeniz abunda in formatiuni carstice, cere creaza oportunitati excelente pentru explorarea pesterilor din zona. Aici se afla mai multe estuare, care in partea superioara poseda zone deosebite pentru practicarea canotajului si a raftingului iar versantii abrupti ai muntilor prezinta interes pentru alpinisti.

Excursii optionale

Pamukale - un loc unic si magic, cunoscut pentru culturile de bumbac si pentru renumitele "cascade albe", formate prin evaporarea apei, combinata cu calciu, rezultata din izvoarele termale. Apele curative impreuna cu peisajele zonei au fost considerate un miracol al naturii si astfel zona a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Puteti incerca baile "lacului sfant" din curtea Pamukale Termal. Zona Hieropolis a fost multa vreme centru spa iar aici s-au mentinut in conditii foarte bune vechiul amfiteatru dar si cimitirul vechi. In apropiere se afla o pestera-teatru ce vara emana vapori toxici.

Afrodyzia - numele orasului provine de la numele grecesc al zeitei Afrodita. In antichitate era cunoscut in Asia Mica  drept un centru al filozofiei, medicinei si artei. Dupa mai multe cutremure si stapanirea acestuia de catre arabi acesta a cazut in uitare pana in secolul XX, atunci cand au fost reluate cercetarile arheologice. Aici au fost descoperite multe statui albe apartinand diferitelor scoli de sculptura datand din perioada ocupatie romane. Stadionul capabil sa gazduiasca 30 de mii de oameni este considerat una din cele mai bune realizari ale scolii greco-romane din lume.

Milas - un oras ce adaposteste vechi cladiri otomane cu hornuri bogat decorate, trei temple, inclusiv moscheea Ulu Camii veche din secolul al 14-lea. Lumea vine aici in fiecare marti, orasul fiind recunoscut drept o piata deosebita pentru tesaturile de calitate, gentile facute din piele de capra sau covoare colorate din modele geometrice. La 13km de Milas se afla Euromos, zona in care se afla templul lui Zeus din Corint - unul din cele mai bine conservate monumente din Asia Mica.

Efes - oras antic, fondat de legendarul Amazons. Orasul a crescut foarte bine inca din secolul al VI-III i.e.n. si in aceasta perioada a fost contruit templul zeitei Artemis, ale carui coloane si fragmente si afla stocate la British Museum din Londra, templul in sine fiind considerat una din cele 7 minuni ale lumii. In Efes de asemenea a fost cultivat cultul zeitei Kybeles - zeita fertilitatii si a recoltei. Multe din ruinele existente dateaza din perioada romana, din care cea mai interesanta, un stadion in forma de potcoava, Calea Arcadian. Tot aici se afla si sali de sport , biblioteca lui Celsus si teatre.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.


Marmaris - este o pitoresca statiune de vacanta de oe costa Marii Egee si un important oras-port. Acesta a fost fondat cel mai probabil in secolul IV i.e.n. alaturi de Physkos si a facut parte dintr-un teren numit Karia. Principalul monument este contruit de ioaniti in secolul al IX-lea i.e.n. Castelul a fost reconstruit de catre Alexandru cel Mare, zona fiind ocupata ulterior de Sulejama Magnificul, in secolul al XVI-lea, zona ce a jucat un rol important in atacului insulei Rodos. Cladirea a fost afectate de bombardamentele flotei franceze in primul razboi mondial, dar la sfarsitul sec. XIX a fost restaurata iar acum este muzeu. In oras si in imprejurimi s-au pastrat multe monumente din Antichitate si Evul Mediu.

 

Troia - un loc in primul rand asociat cu "Iliada" lui Homer, cu referire la istoria dintre Paris si Elena dar si cucerirea cetatii. Orasul a avut o importanta marita si pentru romani, in timpul ocupatiei. Exista multe sapaturi si urme ale ruinelor din Antichitate.

Bodrum - flori minunate abunda in acest oras, aflat la mica distanta de insula Kos. Datorita pozitiei sale printre pantele stancoase, insule pitoresti si lagune turcoaz fac ca zona sa posede unul din cele mai frumoase golfuri din lume. In apropierea orasului se alfa ruine din antichitate-Halikarnas-veche colonie greceasca. Tot aici se afla o cetate bine conservata din perioada cruciadelor si mausoleul din marmura alba, acoperit asemeni unei piramide in trepte, fiind considerat multa vreme una din cele 7 minuni ale lumii. Un alt monument este biserica-castel.

Cruise Daylan - rau, pe care se poate practica raftingul. Padurea abundenta, raul salbatic si bazinele de noroi pot crea o aventura de neuitat. Aproape de gura de varsare a raului se afla o plaja pe care testoasele gigant isi depun ouale-zone protejata de UNESCO.

Intrebari frecvente

Cand este cel mai bun moment pentru a vizita  Dalamanul?
Sezonul turistic in aceasta parte a coastei incepe la jumatatea lunii aprilie si dureaza pana lamijlocul lunii octombrie. Primavara si toamna vremea este mai blanda, cu ploi scurte dar care nu deranejaza in timpul drumetiilor. Cei mai multi turisti vin de la mijlocul lunii iunie pana spre sfarsitul lunii august cand temperatura depaseste contant 30 de grade. Daca faceti drumetii in interiorul tarii este bine de retinut ca temperatura creste odata cu departarea de tarm. Spre sfarsitul verii, vantul incepe sa bata cu putere ceea ce atrage numerosi parapantisti. In lunile de vara in Oludeniz se organizeaza festivalul "Jocuri in aer" - festival al baloanelor cu aer.

Ce moneda este valabila in Turcia si ce preturi se practica?
Moneda nationala in Turcia este lira turceasca - TRY, iar raportata la leu: 1leu=0.57 lire turcesti noi. Se poate plati de asemenea cu euro sau dolari, dar numai in statiunile de coasta. Preturile sunt ceva mai mari decat in Romania iar bunurile de zi cu zi sunt mai scumpe. Preturile variaza mult in magazine fata de cele prezente in hoteluri sau baruri/restaurante. In bazar pretul este orientativ deoarece orice se negociaza.

 De unde e cel mai bine sa cumperi suveniruri in Dalaman - Fethiye?
Cel mai bun loc de a cumpara suveniruri sunt bazarurile, unde e foarte prezent obiceiul de a negocia. Cele mai bune vanzari se fac pe covoare, articole de marochinarie, condimente si ornamente sculptate manual. Cele mai populare suveniruri sunt Narghileaua si amuleta specifica locului "Ochiul profetului" - ce are rol de a proteja impotriva deochiului. Aceasta se pozitioneaza langa oglinda, usa sau alta piesa de mobilier unde avem tendinta de a ne indrepta privirile.

 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Care este diferenta de fus orar fata de Romania?
Turcia este pe acelasi fus orar cu Romania.

Cum se ajunge in Dalaman - Fethiye?
Un mijloc popular si relativ ieftin de transport este autobuzul sau cursele turistice regulate intre statiunile turistice. Langa Fethiye se afla autostrada ce permite explorarea imprejurimilor costei Marii Egee, dar si locuri mai indepartate. Carnetul de soferi este valabil in Turcia. Trebuie avut grija daca se parcurg distante mari pentru ca limba incepe sa capete accente specifice. Hotelul trebuie anutat de eventualele excursii in afara statiunii si trebuie pus la dispozitie un numar de telefon pentru a putea fi contactati.

Care sunt plajele din Dalaman - Fethiye?
Oludeniz Laguna este considerata una din cele mai frumoase plaje din Turcia dar este cu plata. In Oludeniz si Fethiye sunt multe plaje publice, cu nisip sau pietris. Pentru o suma mica se pot inchiria sezlonguri si umbrele. Unele sunt mai stancoase sau au pietris insa privelistea cu marea albastra-verzui deschis compenseaza. Aici sunt conditii excelente pentru scufundari. In afara de zona statiunii turistice forma de relief predominanta este stancoasa si sunt multe coaste abrupte.

Exista unele restrictii in vama?
Nu exista restrictii privind haine, aparate foto, produse alimentare sau nealimentare atata timp cat acestea deservesc uzul personal. Nu pot fi scoase din tara obiectele, vestigii arheologice.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Ambasada Romaniei in Turcia:

Adresa: Bükres Sok.No.4, 06680 Çankaya, Ankara.

Adresa Sectiei Consulare: Borazan Sok. No.7, GOP, Ankara .

Telefon ambasador: 009.0312/468.12.90.

Telefon prim - colaborator: 009.0312/468.60.05

Telefon secretariat: 009.0312/466.37.06; 009.0312/427.12.43

Telefon sectia politica: 009.0312/467.78.57

Telefon sectia cultura/invatamant/presa: 009.0312/467.71.37

Telefon sectia economica: 009.0312/428.82.90

Telefon atasat interne: 009.0312/466.06.22

Telefon atasat militar: 009.0312/427.23.22

Fax: 009.0312/427.15.30

E-mail: romanyabyk@dsl.ttmail.com; romanyabyk@dsl.ttnet.net.tr

Telefon Sectie Consulara: 009.0312/468.12.91; 009.0312/447.79.40; 009.0312/447.79.56; 009.0312/447.79.18 (intre 9:00- 18:00);

009.0312/447.79.45 (intre 18:00-9:00)

Fax Sectie Consulara: 009.0312/468.12.92

Program de lucru: luni-vineri 09:00-18:30

Website:
www.roembtr.org;
www.ankara.mae.ro;

flaga

Istanbul

Kemer

Kusadasi

Marmaris

Side

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Turcia : Alanya , Antalya , Belek , Bodrum , Cesme , Dalaman - Fethiye , flaga , Istanbul , Kemer , Kusadasi , Marmaris , Side

Cauta regiuni Alanya , Antalya , Belek , Bodrum , Cesme , Dalaman - Fethiye , flaga , Istanbul , Kemer , Kusadasi , Marmaris , Side