Vinurile si mancarea buna ocupa un loc special in viata italienilor. Bucataria italiana este declarata a fi una dintre cele mai bune din lume. Prin urmare, produsele alimentare italiene pot fi gasite practic la fiecare colt de strada in multe tari, iar denumirile italiene nu mai sunt atat de straine nimaniu fiind stabilite in vocabularul general al multor tari. Spaghete, pizza, ravioli si lasagna sunt feluri de mancare care au devenit delicii ale bucatariei internationale. Meniurile italiene includ fructe proaspete, ulei de masline, ierburi, peste si legume folosite de secole de bucatari italieni care militeaza pentru o dieta sanatoasa.
Bucataria italiana este influentata de alte bucatarii dintre care domina in mod clar influenta austriac-franceza si cea greaca.
Italienii au o traditie puternica in gastronomie. Pentru ei micul dejun a devenit un ritual si este obligatoriu. Micul dejun nu se poate lua fara un cappuccino si o briosa sau Cornetto – o rola moale umpluta cu gem, ciocolata sau crema. Un alt preparat traditional este Panini - sandwich-uri mari formate dintr-un baghete cu mezeluri, branza si alte ingrediente, in functie de gustul dumneavoastra. Baruri ce comercializeaza astfel de sandwichuri sunt numite Paninoteca. Tramezzini sunt sandwich-uri cu paine alba si alte ingrediente sau paine prajita cu branza, sunca si rosii. Dimineata puteti comanda ceva de la barul Takeaway Tavola Calda, de unde puteti cumpara si felii individuale de pizza. Focacce sunt preparate traditionale ce pot fi gasitte la caserola acoperite cu branza sau rosii, spanac, ficat sau carne si se gasesc la targ iar suppli populare sunt bile de orez prajite, umplute cu carne.
Pranz - de obicei, incepe cu antipasto - un dispozitiv (poate fi prosciutto crudo, fierte cotto sau mozzarella afumata), urmata de o sarbatoare culinara de supa, risotto sau paste numit, in general IL Primo, urmat de peste sau carne, branza, fructe proaspete si in cele din urma de cafea. Consumarea tuturor felurilor de mancare la o singura masa este recomandata numai pentru turistii cu pofta de mancare excesiva.
In timp vacantei in Italia nu puteti rata inghetata italiana - gelato - italia avand o reputatie pentru acest preparat. In general, gelateriile atrag un numar mare de turisti si sunt un paradis unde puteti testa cea mai buna crema in functiile de retetele proprii, pastrate demult.
Paine este foarte gustoasa si se gaseste in brutarii mici, traditionale. Branzeturile precum Bel Paese sau gorgonzola si Taleggio sunt produse de principalii producatori.
Indiferent de ce sortiment de pizza vorbim, aceasta are o savoare aparte diferita de cea din alte tari. Coapta in cuptoare cu lemne - Forno si Legnano - este servita intr-un mod traditional, pe o crusta subtire. Pizza poate avea un caracter diferit, dar de cele mai multe ori veti gasi pizza italiana autentica servita alaturi de bauturi racoritoare si bere.
Puteti lua masa, de asemenea, in "spaghetteriach", unde vi se ofera diferite feluri de mancare pe baza de paste fainoase si spaghete de top, cu o varietate de sosuri sau "osteriach" - specializat in casa kulinariach restauracjo de pub-uri.
Tresc opisow dostarczana przez merlinx. De foarte multe ori, plimbandu-te pe strazile din Italia poti simti aroma de cafea proaspat preparata: Caffe Lungo - cu mai multa apa, Caffe Americano - amestecata cu alcool, Caffe Macchiato - servita cu o cantitate mica de lapte sau Caffe Latte - seamana cu cafea poloneza.
Spina Alla este o bere servita draft ce este bautura preferata a mulot italieni iubitori de bere. Alte beri foarte populare sunt Moretti, Peroni si Dreher, in timp ce vodca este, de fapt, un lichior puternic de struguri provenind din Bassano di Grappa, Veneto. Brandy italian este considerat unul dintre cele mai bune. De asemenea, vinurile imbogatite cu alcool au propriile versiuni ca Martini, Cinzano si Campari cu un gust usor amarui ce pot fi consumate in cadrul unei cine sau Amaretto Amaro - cu un gust dulce, intens de migdale. O experienta interesanta ar putea fi amestecul de anason dulce si extract din boabe de cafea – sambuca sau lichiorul dulce, galben din plante si aroama de sofran- Strega. Italienii sunt renumiti pentru gama larga de vinuri cu o savoare deosebita precum Soaves, Valpolicella si Chianti, vinuri potrivite pentru sfarsitul fiecarei mese si care pot schimba o reuniune de familie intr-un eveniment social placut. Climatul specific italian si solurile fertile permit cultivarea unor soiuri de struguri de cea mai buna calitate, potriviti pentru obtinerea unor vinuri care nu se intalnesc in nicio alta tara. Fiecare regiune are specificul sau. Profunzimea de aroma datorata strugurilor uscati se regaseste in Recioto Amarone si Recioto Amabile, iar cei mai importanti producatori sunt Allegrini, Antinori, Clerico, Bruno Giacosa si Angelo Gala. De retinut sunt cuvintele precum ca cuvintele, cum ar fi vinul rosu - Rosso, alb - Bianco si roz – Rose sau Rosato, pentru a nu avea nicio problema in restaurant in momentul alegerii buchetului preferat.
De o mare importanta in bucataria italiana sunt diferentele culinare existente intre regiuni. De exemplu, in Nord se mananca paste in forma de panglici, in timp ce sudistii manca paste in forma de tub. Nordul este faimos pentru pastele cu oua, de multe ori servite cu un sos clasic de manzat macra si rosii, morcovi condimentata, telina, si prosciutto (Bolognese), in timp ce pastele clasice din sud sunt servite cu sos napoletana, carne de porc si legume.
Lombardia este una dintre putinele regiuni in care ingredientul principal din mancaruri este orezul servit intr-o varietate de forme. Italienii in partea de nord obisnuiesc sa manance polenta - un fel de mancare facut din faina de porumb cu branza si o varietate de sosuri, de exemplu sosul de rosii. Acest fel de mancare se serveste imediat dupa preparare, insa are un gust bun si servita rece. Felurile de mancare traditionale pot fi gasite in restaurantele regionale, un exemplu fiind taiteii de hrisca numiti Pizzoccheri Valtelin.
La Milano, mesele cuprind orez fiert si carne de vitel la cuptor cu salvie si rozmarin. O alta delicatesa este de exemplu piciorul de vitel, numit osso buco, dupa care se obisnuieste sa se consume biscuiti cu vanilie, alune sau lamaie. Milano este faimos pentru celebrul panettone - cozonacul care se serveste indeosebi de Craciun.In partea de sud a regiunii se mananca ravioli umplute cu dovleac, carne de vita servit calda sau rece, cum ar fi vitello tonnato - felii subtiri de carne de manzat cu maioneza.
De asemenea, branza din zona Lombardia este cunoscut nu numai in Italia, in afara de gorgonzola, care este foarte gustoasa mai este si parmezanul, servit cu mancaruri dulci sau picante, mascarponele sau branza taleggio, care se recomanda a se consuma cu vin alb Ca 'Del Bosco.