LOGO

Tara Italia

Capitala: Roma
Suprafata: 301 230 km²
Populatie: 60 418 700 locuitori
Valuta: euro(EUR), 1 euro=100 centi
Tensiune: 220 V
Limba: Italiana
Viza: Viza nu este necesara

Abruzzia

Apulia

Basilicata

Calabria

Campania

Emilia-Romana

Florenta

Gargano

Insula Elba

Insulele Eoliene(Lipare)

Lacul Como

Lacul Garda

Lacul Iseo

Lazio

Linguria

Lombardia

Marche

Milano

Molise

Napoli

Oras al muzicii, cu un caracter cosmopolit si arhitectura istorica.

Informatii Generale

Orice turist care calatoreste in sudul Italiei, mai devreme sau mai tarziu va merge la Napoli - un oras cu o  mostenire culturala veche vizibila in arhitectura, arta si bucatarie. Cei mai multi italieni sunt de parere ca pizza italiana nu este nicaieri la fel de buna ca in Napoli. Desi orasul este complet diferit de alte orase din Italia, el incanta cu caracterul sau neobisnuit, iar cladirile din patrimoniul mondial UNESCO si atmosfera unica poate fi inteleasa doar daca va plimbati prin cartierele istorice.

Napoli este localizat in sudul Italiei si este capitala regiunii Campania, este un important centru administrativ si al treile oras ca marime din peninsula, foarte cautat de turistii din intreaga lume dornici sa auda dialectul Napolitan. Locatia pitoreasca in Golful Napoli, la poalelel Muntelui Vezuviu face din acest loc o destinatie foarte cautata si interesanta pentru turisti

Napoli - Noul Oras - a fost fondat de greci  in secolul al saselea i. Hr. In Napoli, Virgil a scris "Eneida" si tot aici au trait multi imparati romani. O data importanta in istoria orasului este anul 1139, atunci cand Roger al II-lea, primul rege al Siciliei, incorporeaza ora?ul in regatul sau. Sapte dinastii succesive au lasat in urma monumente istorice ce au devenit un magnet pentru turisti.  Printre dinastiile consucatoare s-au numarat familii din Spania, Austria si Franta si binecunoscuta domnie a lui Carol I de Anjou, renumit pentru executiile sangeroase.  

Inainte de a vizita orasul o idee buna este de a cumpara cardul special pentru a avea accesul liber sau reduceri partiale la cele mai importante obiective turistice. Pentru turisti se recomanda ca vizita sa inceapa de la centrul istoric al orasului si sa se indrepte spre Piazza Garibaldi si Via Toledo. Aceasta zona este extrem de zgomotoas, multi comercianti ambulanti facand oferte turistilor si laudandu-se cu bunurile lor. Cateva obiective turistice ce merita a fi vizitate Porta Capuana, Castelul Capuano, Capella del Pio Monte della Miséricorde - o capela frumoasa, de forma octogonala, cu fresce de Caravaggio si Catedrala gotica San Gennaro, care este principalul punct de reper local. Catedrala ascunde o legenda interesanta, potivit careia intr-una dintre catacombe se afla capul  Sfantului Genaro, protectorul locului. Catedrala este cunoscuta si datorita miracolului sangerarii ce are loc in fiecare an in prima sambata din luna mai, pe 19 septembrie si 16 decembrie, atunci cand preotul savarseste ritualul specific, insoti de strigate de "Viva San Gennaero", iar intregul oras imbratiseaza o atmosfera de carnaval. Alte obiective ce merita a fi vizitate sunt bazilica Santa Restituta, construita de Constantin cel Mare, cu un baptisteriu interesant si mozaicuri splendide, manastirea Chiostro dei Girolamini cu galerii de antichitati si o atmosfera incredibila creata de copacii din curte, biserica San Lorenzo Maggiore (se situeaza pe cea mai veche strada din oras). 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Una dintre arterele principale asediate de turisti este Corso Umberto I, de-a lungul careia exista mai multe atractii interesante. Una dintre ele este Fontana del Nettuno, in care merita sa faceti fotografii. Mai apoi puteti vizita si Castelul Nuovo, construit in 1282 de catre familia de Anjou. Turistii iubitorii de muzica ar trebui sa viziteze Teatrul San Carlo - cea mai mare opera din Italia, unde pot admira stralucirea si bogatia finisajului de nepretuit, precum si acustica incredibila. Cafea sau un cocktail bun in Napoli? -Cel mai bine este sa stai confortabil, cu o ceasca in mana  la terasele la moda din Gambrinus Caffe  si sa observati modul de viata al napolitanilor de zi cu zi. Impresionanta este si biserica mare din San Francesco di Paola. Datorita faptului ca Napoli este un oras de iubitori de fructe de mare, pe litoral ar trebui sa mergeti la portul din districtul Santa Lucia, cu o piata de peste de unde fie puteti cumpara cel mai proaspat peste din tara, fie puteti servi peste gata preparat la tavernele din zona. 

Amatorii de istorie trebuie sa mearga neaparat la faimosul Museo Nazionale Archeologico unde exista cele mai interesante exponate provenite din sapaturile de la Pompei si Herculanum, dar si multe alte monumente interesante de arta. O vizita extraordinara se poate realiza si la Palazzo Reale di Capodimonte, cu o colectie impresionanta de picturi si gradini mirifice. Strazile inguste ale orasului se aseamana cu cele ale unui labirint. Foarte interesanta si instructiva este si o excursie la cetatea monumentala Castel Sant'Elmo, care adapostea inainte prizonieri politici, iar astazi este cel mai bun loc de unde se poate privi orasul in ansamblul sau, golful si masivul impresionant al Muntelui Vezuviu. Fotografiile in acest loc sunt obligatorii, la fel cum este si o plimbare prin cartierul Vormero, plin de magazine, monumente, muzee, cafenele si atmosfera linistita inspirata de oameni prietenosi.

Daca doriti sa cunoasteti viata de noapte din Napoli, ar trebui sa mergeti de-a lungul coastei, in apropierea portului, unde se gasesc numeroase pub-uri, cluburi si restaurante care imbie trecatorii. In Napoli timpul parca sta in loc, atmosfera tipica italiana se intalneste la tot pasul: vinul italian, aromele de pizza, etc. Cei ce vor face turus orasului ar trebui sa se inarmeze cu incaltaminet buna si cu multa rabdare, deoarece orasul este aglomerat si zgomotos.

Bucatarie

Vinurile si mancarea buna ocupa un loc special in viata italienilor. Bucataria italiana este declarata a fi una dintre cele mai bune din lume. Prin urmare, produsele alimentare italiene pot fi gasite practic la fiecare colt de strada in multe tari, iar denumirile italiene nu mai sunt atat de straine nimaniu fiind stabilite in vocabularul general al multor tari. Spaghete, pizza, ravioli si lasagna sunt feluri de mancare care au devenit delicii ale bucatariei internationale. Meniurile italiene includ fructe proaspete, ulei de masline, ierburi, peste si legume folosite de secole de bucatari italieni care militeaza pentru o dieta sanatoasa.

Bucataria italiana este influentata de alte bucatarii dintre care domina in mod clar influenta austriac-franceza si cea greaca.

Italienii au o traditie puternica in gastronomie. Pentru ei micul dejun a devenit un ritual si este obligatoriu. Micul dejun nu se poate lua fara un cappuccino si o briosa sau Cornetto – o rola moale umpluta cu gem, ciocolata sau crema. Un alt preparat traditional este Panini - sandwich-uri mari formate dintr-un baghete cu mezeluri, branza si alte ingrediente, in functie de gustul dumneavoastra. Baruri ce comercializeaza astfel de sandwichuri sunt numite Paninoteca. Tramezzini sunt sandwich-uri cu paine alba si alte ingrediente sau paine prajita cu branza, sunca si rosii. Dimineata puteti comanda ceva de la barul Takeaway Tavola Calda, de unde puteti cumpara si felii individuale de pizza. Focacce sunt preparate traditionale ce pot fi gasitte la caserola acoperite cu branza sau rosii, spanac, ficat sau carne si se gasesc la targ iar suppli populare sunt bile de orez prajite, umplute cu carne.

Pranz - de obicei, incepe cu antipasto - un dispozitiv (poate fi prosciutto crudo, fierte cotto sau mozzarella afumata), urmata de o sarbatoare culinara de supa, risotto sau paste numit, in general IL Primo, urmat de peste sau carne, branza, fructe proaspete si in cele din urma de cafea. Consumarea tuturor felurilor de mancare la o singura masa este recomandata numai pentru turistii cu pofta de mancare excesiva.

Contorni - salate sau legume ce pot fi comandate si consumate separat, in orice restaurant; puteti cere paste cu sos de rosii - pomodoro sau carne - Al Ragu, paste diverse, spaghete cu sos bolognese sau Napoli, risotto sau tortellini - galuste umplute cu carne sau branza .

In timp vacantei in Italia nu puteti rata inghetata italiana - gelato - italia avand o reputatie pentru acest preparat. In general, gelateriile atrag un numar mare de turisti si sunt un paradis unde puteti testa cea mai buna crema in functiile de retetele proprii, pastrate demult.

Paine este foarte gustoasa si se gaseste in brutarii mici, traditionale. Branzeturile precum Bel Paese sau gorgonzola si Taleggio sunt produse de principalii producatori.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Indiferent de ce sortiment de pizza vorbim, aceasta are o savoare aparte diferita de cea din alte tari. Coapta in cuptoare cu lemne - Forno si Legnano - este servita intr-un mod traditional, pe o crusta subtire. Pizza poate avea un caracter diferit, dar de cele mai multe ori veti gasi pizza italiana autentica servita alaturi de bauturi racoritoare si bere.

Puteti lua masa, de asemenea, in "spaghetteriach", unde vi se ofera diferite feluri de mancare pe baza de paste fainoase si spaghete de top, cu o varietate de sosuri sau "osteriach" - specializat in casa kulinariach restauracjo de pub-uri.

De foarte multe ori, plimbandu-te pe strazile din Italia poti simti aroma de cafea proaspat preparata: Caffe Lungo - cu mai multa apa, Caffe Americano - amestecata cu alcool, Caffe Macchiato - servita cu o cantitate mica de lapte sau Caffe Latte - seamana cu cafea poloneza.

Spina Alla este o bere servita draft ce este bautura preferata a mulot italieni iubitori de bere. Alte beri foarte populare sunt Moretti, Peroni si Dreher, in timp ce vodca este, de fapt, un lichior puternic de struguri provenind din Bassano di Grappa, Veneto. Brandy italian este considerat unul dintre cele mai bune. De asemenea, vinurile imbogatite cu alcool au propriile versiuni ca Martini, Cinzano si Campari cu un gust usor amarui ce pot fi consumate in cadrul unei cine sau Amaretto Amaro - cu un gust dulce, intens de migdale. O experienta interesanta ar putea fi amestecul de anason dulce si extract din boabe de cafea – sambuca sau lichiorul dulce,  galben din plante si aroama de sofran- Strega. Italienii sunt renumiti pentru gama larga de vinuri cu o savoare deosebita precum Soaves, Valpolicella si Chianti, vinuri potrivite pentru sfarsitul fiecarei mese si care pot schimba o reuniune de familie intr-un eveniment social placut. Climatul specific italian si solurile fertile permit cultivarea unor soiuri de struguri de cea mai buna calitate, potriviti pentru obtinerea unor vinuri care nu se intalnesc in nicio alta tara. Fiecare regiune are specificul sau. Profunzimea de aroma datorata strugurilor uscati se regaseste in Recioto Amarone si Recioto Amabile, iar cei mai importanti producatori sunt Allegrini, Antinori, Clerico, Bruno Giacosa si Angelo Gala. De retinut sunt cuvintele precum ca cuvintele, cum ar fi vinul rosu - Rosso, alb - Bianco si roz – Rose sau Rosato, pentru a nu avea nicio problema in restaurant in momentul alegerii buchetului preferat.

De o mare importanta in bucataria italiana sunt diferentele culinare existente intre regiuni. De exemplu, in Nord se mananca paste in forma de panglici, in timp ce sudistii manca paste in forma de tub. Nordul este faimos pentru pastele cu oua, de multe ori servite cu un sos clasic de manzat macra si rosii, morcovi condimentata, telina, si prosciutto (Bolognese), in timp ce pastele clasice din sud sunt servite cu sos napoletana, carne de porc si legume.

Daca va aflati in vacanta in Campania si Napoli trebuie neaparat sa incercati pizza stropita cu ulei de masline, facuta in cuptor pe lemne. De asemenea, nu trebuie sa ratati celebra pizza napoletana, care dateaza din 1889, cand a fost facuta pentru prima data in onoarea reginei Margherita di Savoia din Italia, a carei ingrediente de baza sunt rosiile,  Mozzarella di Bufala Campana si busuiocul - toate aceste ingrediente simbolizeaza culorile nationale ale Italiei. Napoli este, de asemenea, considerat  patria pastelor si a sosului de rosii. In multe statiuni de pe coasta turistii pot degusta fructe de mare, spaghetti alle vongole  - scoici cu paste, usturoi si ulei de masline sau zuppa di cozze - supa de midii cu boia de ardei. In taverne turistii pot incerca si calmari sau caracatite proaspat prinse, iar pentru desert cele mai bune sunt prajiturile subtiri, triunghiulare, umplute cu coaja de portocala si branza ricotta - branza moale nematurata facuta din zer. Cel mai bun vin este Blancolella sau vinul de culoare alba sau rosie din podgoriile de pe pantele  Vezuviului. In tavernele de pe litoral turistii pot incerca vin alb Greco di Tufo si Fiano Avellino di sau vinul rosu Taurasi  cu o varietate "Aglianico".

Traditii

Italia poate fi descrisa, pe scurt, astfel: pizza, televiziune, Fiat si fotbal. Italienii tipici sunt recunoscuti dupa modul aparte de a vorbi si zambetul lor etern. Cultura contemporana italiana este plina de paradoxuri, care de foarte multe este interpretata ca fiind relaxanta in aceasta tara uimitoare si frumoasa. Se crede ca Italia este un amestec de familii cu diferente pe plan ideologic, politic si profesional. Familia este un element extrem de important, si fiecare tinde la suveranitatea familiei sale, acest lucru putand fi observat prin impusivitatea lor, dar si prin veselia specifica a lor. Sistem lor social este oarecum variat, dar diferentele nu sunt foarte vizibile, si constau, de exemplu, in faptul ca cei din clanul Marchesi sunt oameni de afaceri, unele clanuri isi desfasoara activitatea in sectorul bancar, iar alte familii au succes in productia de vin. Exista, de asemenea, clasa de mijloc, Borghesi si contadini, care sunt fermierii, de asemenea, un grup foarte recunoscut. Dar toate lucreaza bazandu-se pe motto-ul national: Fatta La Legge, Trovato L'inganno - dupa adoptarea legii, exista o modalitate de a lucra in jurul acesteia.

Italienii sunt cu inversunare mandrii de istoria si cultura lor bogata, pentru ca ei au mai multe monumente decat orice alta tara in Patrimoniul Mondial UNESCO, motiv pentru care Peninsula Italica este atat de vizitata de turisti. Un rol important in viata religioasa il joaca Vaticanul, Prima Impartasanie fiind o sarbatoare catolica a sacramentelor de la Botez, iar ritualurile funerare si cele de casatorie, in Italia, sunt inca vizibila. Cele mai mari sarbatori sunt Pastile, atunci cand multimile de oamenii obisnuiesc sa se plimbe pe strazile din multe orase, dar si Sfanta zi de Craciun. Italienii au dezvoltat un sentiment puternic de apartenenta la familie, la oras, la un club de fotbal preferat sau la propria lor casa, acestea putand fi observate in timpul unei conversatii directe cu oamenii.

Fotbalul national este foarte important pentru italieni si este prezent in fiecare sfera a vietii publice si sociale. In general nationalitatea este un concept abstract, dar in Italia atunci cand vine vorba de fotbal sau de bucatarie, italienii sunt foarte atasati mizand pentru orasul si traditiile sale. Toata lumea stie numele cluburilor italiene de fotbal, chiar daca sunt interesati de fotbal sau nu. Concurenta in domeniul fotbalului este acerba, fdevenind ca o obsesie pentru multi italieni. Opera Nationala este un alt element important pentru ei, diferentele regionale, putand fi usor observate prin trecerea de la nord la sud. Italienii iubesc toate tipurile de divertisment, evenimente si ritualuri, indiferent in regiune a Italiei au loc, accentuand astfel valoarea vietii sociale, simplitatea si bucuria.

Fiecare turist ce viziteaza Italia trebuie sa afle ce este Passeggiata, ritualul de plimbare ce are loc seara, simplele intalnirile dintre doi parteneri pentru a discuta, flirt sau chiar barfa printre prieteni. Pe strazile oraselor italiene poate fi gasit de multe ori grupuri de tineri ce socializeaza in specificul stil italienesc. Din Italia vin Ziua Indragostitilor - Valentine `s Day, cunoscuta inca din Antichitate.

In Italia, tinerii spun in semn de salut si ramas bun spun Ciao - onoare, in timp ce persoanele in varsta spun piacere – asemanator cu imi pare bine ca te-am cunoscut, Buongiorno – o zi buna sau Buonasera - Buna seara. Pentru ramas buna ei spun Arrivederci -  La revedere. Italienii sunt foarte prietenosi, de aceea cand se intalnesc doau persoane, ele se imbratiseaza spontan si isi dau un sarut prietenos. Italienii iubesc, de asemenea, complimentele, asa ca este bine, uneori, pentru a le spune ceva frumos, chiar si daca e vorba despre lauda adusa unui stil de viata sanatos, frumusete, sau bune maniere.

Traditia italiana include consumarea unui pahar de vin in completarea fiecarei mese, utilizarea in exces a acestei bauturi nu este de bun gust.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Masa de pranz este de obicei servita la restaurante numit Trattoria sau doar Ristorante. Este important de stiut faptul ca pe nota de plata se va regasi automat o taxa suplimentara ce le revine ospatarilor pentru serviciile sale, iar in cazul in care doriti detalii suplimentare despre un anumit fel de mancare, le puteti solicita de la ospatarul sef care va va ajuta fara nicio problema. Daca taxa aferenta serviciilor ospatarilor nu este inclusa in nota de plata, se presupune ca aproximativ 10% in plus fata de suma care urmeaza sa fie platita trebuie fie lasata ospatarilor.

Turistii care aleg sa viziteze Italia ar trebui sa fie constienti de faptul ca, la fel ca in Grecia sau Spania, dupa-masa toate magazinele, birourile si institutiile sunt inchise pentru Siesta, pe strazi se gasesc de obicei doar barbati singuri si toata lumea merge acasa pentru o odihna bine meritata sau un somn scurt. In mod similar, nu este surprinzator faptul ca, pentru italieni cel mai important eveniment din zi este momentul in care pleaca de la locul de munca, seara si servesc cina impreuna cu familia.

Vizitarea bisericilor si a celorlalte monumente impun o tinuta decenta, de aceea tricourile, maieurile,fustele scurte si pantalonii scurti nu sunt bine primite. De aceea, in unele temple puteti obtine niste haine cu care sa va acoperiti corpul.

Daca un turist vrea sa ia un taxi ar trebui sa gaseasca unul deja oprit, in statiile aferente, pentru ca Italia taxiurile nu se opresc pe strazi, in miscare.

Italienii de la din nord sunt mai rezervati decat locuitorii din sud. Cei din urma sunt intotdeauna dispusi sa raspunda la intrebari, sa ofere asistenta, si iau aloca mereu timp pentru a le povesti turistilor un fapt istoric mai putin cunoscut sau pentru a-si oferi parerea.

O traditie napoletana interesanta este reproducerea scenei Nasterii Domnului de Craciun numita "presepi". Cele mai renumite ateliere de lucru se afla pe Via San Gregorio Armeno, iar inventivitatea creatorilor surprind si incanta turistii.

Intrebari frecvente

Care este perioada cea mai potrivita pentru a vizita Napoli?

Napoli este cel mai bine de vizitat in mai sau iunie, atunci cand vremea este placuta, dar cald este si in septembrie si octombrie, iar precipitatiile sunt reduse. Aceste luni sunt cele mai potrivite pentru vizitarea obiectivelor turistice, dar si in iulie sau august, pe tursistii pot face un tur al orasului. Persoanele care se simt rau la temperaturi ridicate ar trebui sa fie atente si sa nu se expuna in zilele foarte calduraose.

Atunci cand planificati o excursie la Napoli merita sa tineti cont si de evenimentelecare au loc in oras: de exemplu sezonul de opera de la Teatro San Carlo ruleaza din decembrie pana in mai. Multi turisti intentioneaza sa ramana in oras in luna mai, septembrie sau decembrie, atunci cand are loc Sfanta transformare a sangelui, iar orasul e cuprins de o atmosfera de carnaval.

 

Care este moneda in Italia si care sunt preturile aproximative?

In Italia, moneda nationala este aceeasi cu moneda Uniunii Europene - euro. In consecinta, unele preturi sunt usor mai mari decat in Romania, mai ales atunci cand vine vorba de preturile produselor alimentare din restaurante si infrastructura turistica.

 

De unde si ce fel de suveniruri se pot cumpara din Napoli?

Peninsula Italica este o comoara de suveniruri de diferite tipuri, indiferent de regiune. In satele de vacanta si in statiuni exista multe magazine unde puteti gasi cu siguranta cadouri interesante.

Turistii gasesc, de multe ori, antichitati si bijuterii in mici magazine si bazaruri, de unde pot fi achizitionate la preturi mai mici decat in Roma. Produsele culinare populare, in special branzeturile (mozzarella, parmezan, gorgonzola si mascarpone), precum si vinurile mari de Chianti sau Amarone Marsala, pot fi suveniruri pentru consum sau utilizate in scopuri decorative in sticle special pregatite. In fiecare magazin de suveniruri, de asemenea, puteti gasi suveniruri dedicate cluburilor mari de fotbal. Alte suveniruri pot fi diferite cladiri italiene in miniatura, de influenta papale. In fiecare regiune, suveniruri specifice pot lua forma unor masti, sau pot fi produse din dantela, sticla colorata si ceramica. Turistii cu o situatie financiara ridicata pot fi tentati de produse ale unor branduri cunoscute cum ar fi Gucci, Prada si Armani. Tineti cont de faptul ca in magazinele din Italia, din cauza Siestei magazinele sunt deschise in urmatorul interval orar: 9:00-13:00 si 15:30 / 16:00-19:30 / 20:00.

In Napoli zona de cumparaturi cea mai buna este Via Toledo, principala strada comerciala cu magazine de suveniruri si multe buticuri exclusive. Magazine scumpe se regasesc si in zona din jurul Piazza dei Martiri si strazile adiacente. Centre comerciale celebre opereaza in Piazza Amadeo si Piazza Trento e Trieste, Via dei Mille si Filangieri Via si se bucura de o buna reputatie in randul turistilor care cauta suveniruri.

 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Ce fus orar este valabil in Italia?

In comparatie cu Romania, fusul orar este cu o ora in urma (-1h).

 

Cum va puteti deplasa in Napoli?

Orasul are retele foarte bune de transport cu autobuzul, care circula in aproape toate colturile regiunii. Taxiurile nu sunt cele mai ieftine, o solutie mai la indemana fiind metroul, principala linie de transport traversand intregul oras, prin Piazza Garibaldi, Piazza Cavour, Monte Santo, Mergellina, Campi Flegrei si Bagnoli. De asemenea, la fel de eficiente sunt si trenurile, cu care tursitii se pod deplasa la Pompei si Herculaneum.

 

Ce restrictii exista in Italia? 

Transportul de marfuri este supus unor restrictii cantitative, aceleasi care se aplica in intreaga UE, ceea ce inseamna ca articolele cu caracter personal si echipamente pentru uz propriu nu sunt supuse vamei. Cantitate de bunuri ce poate fi exportata din Italia  este urmatoare: 200 de tigarete, 200 de tigari, 1 kg tutun, 10 litri de bauturi spirtoase, 20 de litri de alcool puternic, 90 de litri de vin si 110 litri de bere.

 

Ce documente sunt necesare pentru a utiliza serviciile de sanatate din Italia?

In cazul unei urgente turistii romani beneficiaza de asistenta medicala primara gratuita. In cazul in care doriti o asigurare de calatorie care acopera tratamente medicale si de transport mai avansate, trebuie sa platiti suplimentar. Daca aveti asigurare medicala privata, ar trebui sa verificati termenii si conditiile acesteia, deoarece, in majoritatea cazurilor, acesta acopera cheltuielile medicale de mai sus. Inainte de a calatori in strainatate puteti solicita cardul european de asigurari de sanatate.

Datorita florei bacteriene diferite, ar trebui sa alegeti restaurante si hoteluri care respecta regulile de igiena de baza. Vizitatorii ar trebui sa bea doar apa imbuteliata. Vaccinurile nu sunt necesare si nu exista nici un risc sanitar-epidemiologic, dar puteti verifica inainte de a pleca daca exista vaccinuri sezoniere recomandate.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Documentul care confera dreptul de intrare si iesire din Italia, precum si din alte tari ale Uniunii Europene este cartea de identitate sau pasaportul. In Italia, fara viza puteti sta 90 zile in decurs de 6 luni, iar  perioada de valabilitate a pasaportului nu poate fi mai scurta decat durata perioadei de sedere.

Informatii detaliate si actualizate pot fi gasite la MAE: www.mae.ro sau vizitati Ambasada Romaniei in Italia: http://www.ambasada.ro/ambasada/1/62/italia.html

Ambasada Romaniei in Italia

Adresa Via Nicolo Tartaglia 36, 00197 Roma

Telefon:  (0039) 06.808.45.29 (0039) 06.808.45.29  (0039) 06.807.88.07  (0039) 06.807.88.07       (0039) 06.808.35.37   (0039) 06.808.35.37   (0039) 06.806.87.777  (0039) 06.806.87.777

Fax: 0039-06-808.49.95

E-mail: amdiroma@roembit.org

Sectia consulara

Adresa: Via del Serafico 69-75, 00142 ROMA

Telefon:(0039) 06.51.53.11.55  (0039) 06.51.53.11.55, (0039) 06.51.53.09.87  (0039) 06.51.53.09.87  , (0039) 06.51.95.68.09   (0039) 06.51.95.68.09      (0039) 06.51.96.52.68 (0039) 06.51.96.52.68   (0039) 06.51.93.447 (0039) 06.51.93.447

Fax: 0039.06.51.53.11.51

E-mail: secretariat.consulara@roembit.org

Piemont

Riviera Adriatica

Roma

Sardinia

Sicilia

Tirolul de Sud

Toscana

Trentino

Umbria

Valle d'Aosta

Vatican

Venetia

Veneto

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Italia: Abruzzia , Apulia , Basilicata , Calabria , Campania , Emilia-Romana , Florenta , Gargano , Insula Elba , Insulele Eoliene(Lipare) , Lacul Como , Lacul Garda , Lacul Iseo , Lazio , Linguria , Lombardia , Marche , Milano , Molise , Napoli , Piemont , Riviera Adriatica , Roma , Sardinia , Sicilia , Tirolul de Sud , Toscana , Trentino , Umbria , Valle d'Aosta , Vatican , Venetia , Veneto

Cauta regiuni Abruzzia , Apulia , Basilicata , Calabria , Campania , Emilia-Romana , Florenta , Gargano , Insula Elba , Insulele Eoliene(Lipare) , Lacul Como , Lacul Garda , Lacul Iseo , Lazio , Linguria , Lombardia , Marche , Milano , Molise , Napoli , Piemont , Riviera Adriatica , Roma , Sardinia , Sicilia , Tirolul de Sud , Toscana , Trentino , Umbria , Valle d'Aosta , Vatican , Venetia , Veneto