LOGO

Tara Grecia

Capitala: Atena  
Suprafata:    131 990 km²
Populatie: 11 305 100 locuitori  
Valuta:    euro (EUR), 1 EUR = 100 centi
Limba:    Greaca
Viza:    Viza nu este necesara
Tensiune:    220 V

Atena

Attica

Corfu

Creta

Epirus

Evia

Grecia centrala

Halkidiki

Kefalonia

Pesteri, mare albastra, stanci si plaje ceresti.  

Informatii Generale

Turistii care viziteaza locuri  neobisnuite pot gasi  aici farmecul insulelor grecesti mult mai pronuntat decat in celelalte insule ale Marii Mediterane. Kefalonia incanta prin vegetatia luxurianta, adevaratele motive pentru care aceasta insula este asa de vizitata fiind incantatoarele si retrasele locuri de inotat care te duc cu gandul la  zilele de odinioara. Turistii vin pe insula pentru a se odihni si relaxa, pentru o escapda din aglomeratele si zgomotoasele statiuni care caracterizeaza diferitele regiuni ale Greciei.

Pitoreasca insula este situata in Marea Ionica si este deosebita datorita unui sistem de tuneluri inundabile subacvatice, fiind totodata si cea mai mare dintre Insulele Ionice. Peisajul este caracterizat ca unul  muntos, Enos este cel mai inalt varf si cu  pante  adapostesc un parc national care vizeaza protejarea, printre altele, a unei rare specii de  brad grecesc. Plantatiile domina peisajul insulei unde se pot gasi culturi de vita de vie, maslini si chiparosi, plante salbatice.

Kefalonia a fost locuita inca din secolul al II-lea I.C. ,dupa cum reiese din descoperirea cimitirelor din perioada miceniana, precum si din ruinele cetatilor antice. Locuitorii insulei au luptat impotriva atenienilor in Razboiul Peloponeziac, iar in perioadele care urmeaza insula s-a aflat sub domiatia Romei, Venetiei si Imperiului Otoman. Perioada de tranzitie pentru Kefalonia a reprezentat-o Republica celor Sapte Insule, dupa care noul stat Grec independent atrage sub propria dominatie atat Republica, cat si celelalte insule Ionice in 1864.

 Capitala insulei este orasul Argostoli, care este atat port, cat si o statiune plina de viata, situat intr-un golf pitoresc cu o baza de agrement bine organizata. Climatul Greciei poate fi cel mai bine admirat prin plimbari in aer liber si cina poate fi servita la umbra palmierilor in Piata Platia Vallianou care este totodata si centrul vietii sociale. Orasul este foarte plin de viata,  puteti vedea o multime de turisti, iar  simbolul reprezentativ al orasului este  un pod de piatra care se intinde peste cealalta parte a golfului, care a fost construit de britanici in 1813. Locatia ideala pentru shopping o reprezinta pietonala Lithostroto unde, de asemenea, se poate manca bine intr-o serie de restaurante la moda sau se poate servi cafeaua intr-o locatie tipic ‚‚kefaloniana”. Atentia turistilor interesati de istorie este cel mai bine captate de Insulele Ionice cu expozitia Muzeului de Arheologie, care ofera o prezentare detaliata a obiectelor antice descoperite pe insula, a Muzeului de Istorie si Folclor Korgialenio, care pune intr-o lumina noua vechile obiceriuri, cat si Muzeul dedicat Diviziei Italiene Acqui, care ocupa insula in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial. Zona are cateva plaje excelente unde va puteti relaxa.  Acesta statiune include plajele cu nisip Makris Gialos si Platis Gialos situate la sud de aeroport, iar putin mai departe se intinde plaja  Avithos perfecta pentru inot si sporturi nautice. Chiar si mai departe puteti gasi minunata si  ntinsa plaja nisipoasa Lourdata, plaja foarte bine gestionata (sezlonguri si umbrele de soare), fiind ideala pentru vacante cu familia.

 Liksouri - o statiune frumoasa, cu case mici, hoteluri, restaurante bune si linistite.Locatia este ideala pentru excursii. Turistii care aleg acest loc pentru a se odihni sunt incantati de plajele din zona, cea mai cunoscuta fiind Lepeda, cu nisip fin si o nuanta rosiatica – adapostita de stanci joase, perfecta pentru multe ore de scaldat in soare, iar cea de-a doua plaja, Megas Lakkosi dispune de numeroase hoteluri si restaurante luxoase (se poate ajunge acolo cu autobuzul sau cu masina proprie). Pe partea opusa a Peninsulei se gaseste o alta plaja minunata, Petani, unde vacanta poate fi incantatoare si placuta si puteti explora stancile albe si falnice  din partea de sus a manastirii Kipoureon.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

 Fiskardo – cea mai moderna statiune de pe insula situata la capatul de nord a unui golf mic, iar in  locul unde cele doua brate ale golfului se unesc puteti admira doua minunate faruri maritime (unul apartinand perioadei bizantine, cel de-al doilea perioadei victoriene). Locatia se caracterizeaza prin: conditii excelente in hotelurile statiunii, o viata sociala infloritoare printre casele pastelate si incarcate de istorie si restaurante fine care servesc mancare gatita perfect. In timpul liber, se pot admira ruinele considerate ca fiind ramasitele unei capele din sec. al XII-lea si un muzeu natural care organizeaza scufundari si croaziere in care puteti admira delfinii. Turistii aleg de obicei sa viziteze doua puncte din jurul zonei pietroase Embliski Fokis, cel din nord si cel din sud. Traseele pitoresti alese cu predilectie de turisti pot fi facute cu feribotul in apropiata Ithaca dar si in Lefkada.

 Agia Effimia – un fermecator sat de pescari cu un port mic si taverne cu vedere spre Ithaca. Va puteti relaxa pe minunata plaja Paradise, acoperita cu pietre mici, iar apele din apropiere sunt ideale pentru wind-surferii incepatori.

 Sami – centrul portului, care in vremea lui Homer era capitala insulei, iar acum este o statiune majora dar si infloritoare , situata pe marginea de sud a stramtorii din Ithaca. Vapoarele pleaca din port in toate colturile Mediteranei asa ca va puteti petrece timpul liber vizitand insulele din apropiere si puteti vizita  si restul golfului din Sami cu o plaja nisipoasa intinzandu-se la nord de port sau plaja Antisamos, netesa si cu pietris, situata la nord-est de oras.

 Poros – sat linistit, asezat intre doua golfuri, unul care este port si unul cu plaje acoperite cu nisip sau pietris cu un tarm usor inclinat spre marea de un albastru azur. Pe plaja poti sta confortabil intr-o taverna, puteti privi pietonii de pe promenada plina de palmieri sau feriboturile care se indreapta spre insulele din apropiere. In statiune veti gasi o sumedenie de hoteluri excelente, iar in port puteti inchiria un iaht sau o barca pentru a admira malul marii extraordinar, cu dealuri verzi, care reprezinta imaginea de fundal pentru un golf pitoresc.     

Scala – cladirile din statiune sunt case cu un singur etaj, care sunt imprastiate printre pini inalti, vizitatorii alegand adesea sa ramana datorita unei plaje lungi si nisipoase, a cazarii foarte bine organizate, a tavernelor confortabile in care gasesti produse delicioase, dar si a unei zone interesante in care se gasesc ruinele unei vile romane decorate cu mozaicuri complicate.

Bucatarie

Principalul ingredient in mancarurile grecesti este uleiul de masline, foarte apreciat inca de la utilizarea lui in antichitate, in produsele cosmetice. De obicei se toarna peste carne prajita pe un gratar. Astazi uleilul de masline sta la baza tuturor mancarurilor grecesti, si serveste nu numai pentru prajeli, dar de multe ori se adauga la salate, sosuri si chiar supe. Uleilul de masline este de asemnea unul din  motivele pentru care mancarurile grecesti sunt recunoscute ca fiind dintre cele mai sanatoase.


Bucataria greceasca imprumuta multe lucruri de la bucataria Mediterana tipica si cea balcanica - de multe ori se adauga usturoi, frunze de vita de vie si o cantitate mare de legume, rosii si ardei. Baza multor produse este un mielul si pestele. Fara indoiala, se distinge branza feta, produsa in diferite variante, supele tipic grecesci si sosuri, precum si pregatirea anumitor feluri de mancare. 


Bucataria greceasca este foarte populara in Europa si surprinde prin traditiile culinare. Prima surpriza poate fi modalitatea de servire a alimentelor, deoarece majoritatea mancarurilor sunt servite la temperatura camerei. Grecii cred ca temperatura imbunatateste gustul de cele mai multe ori. Daca stai la o masa cu mai multe persoane care au comandat acelasi lucru, veti fi servit cu un vas mare de unde fiecare isi poate alege mancarurile preferate. Mesele incarcate cu alimente colorate sunt tipice pentru bucataria greceasca. Indiferent de tipul de masa, va exista  intotdeauna  apa si paine, care insotesc cele mai multe feluri de mancare.


Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

In Grecia exista un mic dejun complet. Micul dejun grecesc include de obicei o ceasca de cafea si pesmeti, biscuiti sau tort cu gem.  Masa de pranz este servita in jurul orelor 14-17, iar masa principala, cina, este servita, de obicei, in oras, in restaurante sau taverne la cca. 20-22.  Desigur, in hoteluri, acest program poate fi diferit in functie de numarul mare de turisti cazati. In cele mai multe restaurante meniul este scris in limba engleza, si statiunile populare pentru romani au chiar meniuri in limba romana


Daca doriti sa gustati bucataria tipic greceasca, este recomandat sa vizitati una din tavernele unde oamenii mananca. Populare inainte sau intre mese, sunt mezedes sau aperitive.  Frappe-urile sunt de asemenea foarte populare - cafele preparate la rece in pahare inainte. Acestea contin apa minerala cu lapte si zahar.


 Un element important al bucatariei grecesti este vinul. Vinul grecesc a fost evaluat din cele mai vechi timpuri ca fiind unul renumit si descrie in mod exceptional mitologia greceasca. Zeus, pentru a salva pe fiul nelegitim Dionissos de furia zeitei Hera, l-a transformat intr-un berbec. Zeita insa s-a prins de trucul ieftin si l-a readus la viata insa doar pentru a-l pedepsi. Sucul de struguri este pedeapsa primita de Dionissos. De atunci este asociat in mitologie cu vinul si distractia. Vinul Retsina este de asemenea distinctiv in gust (vin tanar din rasina de pin). Este servit doar la cateva saptamani de la producere deoarece dupa un aproximativ un an are gust de otet.  Bautura nationala a Greciei este OUZO - alcool la 48 de procente. Metaxa un brandy cu vin si condimente este de asemenea popular in Grecia.  Pentru a produce o bautura buna este nevoie distilarea alcoolului de doua ori. Numai dupa adaugarea in vin a plantelor aromatice - acesta formeaza un gust distinctiv. In antichitatea erau adaugate chiar si petale de trandafir. Alcoolul este apoi indulcit in butoaie de stejar si dupa o jumatate de an este imbuteliat.

 

Traditii

In Grecia, identitatea si statusul social este de dat de apartenenta la familie. Abordarea familiei este perceputa diferit decat in Occident deoarece familia nu este doar un grup mare de rude care poarta o denumire comuna ci si un grup de persoane care locuiesc impreuna. Casele tipic grecesti sunt foarte mare, tocmai pentru a gazdui mai multe generatii de familii.  Statutul social al femeilor defineste relatia cu un barbat. In ultima vreme, aceste reguli stricte, au devenit mai relaxate, iar femeile devin tot mai independente. In 1983, a fost desfiintata obligatia legala de a plati o zestre atunci cand fiica se casatoriteste. Aceasta traditie provenea din insulele din Marea Egee, in cazul in care locuinta familiei a apartinut unei femei in calitate de cap al familiei, dar in vremuri de criza, aceasta practica a fost abolita in mod semnificativ in familiile mari. Traditia de a da miresii haine cusute de catre familie se mentine. De asemenea se pun un cub de zahar sub perna miresei pentru a avea o viata dulce in casnicie. Nuntile grecesti sunt foarte zgomotoase, implica dans si uneori dureaza zile la rand. In orase si sate unde s-au pastrat traditiile procesiunea miresei pe strazi este un spectacol foarte interesant.


In Grecia printre cele mai vizitate locuri sunt manastirile, unde femeile trebuie sa poarte trebuie haine care sa acopere genunchii si umerii. Exista de asemenea multe locuri unde nu este permis accesul in tinuta de plaja. In Biserici nu se pot face poze, doar in muzee insa fara blitz (exceptie face cazul in care exista o pictograma a interdictiei).


Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Daca in alte tari jocul de table este doar un simplu joc, in Grecia este o adevarat traditie. Termenul de "tavli" este derivat din grecescul "tavla", insemnand chiar tava sau scandura. Jocul este unul dintre cele mai vechi din lume si a fost adus in Grecia din Egipt.


Grecii sunt considerati ca o natiune fericita, se distreaza indelung si de multe ori intr-un mod zgomotos. Acest lucru este deosebit de evident mai ales in cadrul festivalurilor diferite. Chiar si intr-o zi banala pe strazi puteti auzi muzica rasunand. In Grecia sunt recunoscute peste 150 de dansuri diferite, de multe ori regionale. Cele mai populare sunt kalamantianos si zeimbekikos - un dans solo in care barbatii joaca pe muzica bouzouki. Cel mai faimos din lume, cu toate acestea, ramane dansul grecesc numit Zorba.

 

Vacante active

Kefalonia este un paradis pentru iubitorii de sport, deoarece aici se poate practica aproape orice sport si fiecare persoana va gasi ceva de facut. Coasta acestei regiuni ofera conditii excelente pentru navigatie, windsurfing, kite-surfing, scufundari, snorkeling, dar si alte sporturi de apa. Centrele de inchiriere a echipamentelor se intind pe toate plajele si ofera turistilor chiar si scutere sau barci cu pedale. Insula poate fi vizitata cel mai bine pe o motocicleta, insa o multime de locuri frumoasa pot fi admirate si din masina. Turistii iubitori de trekking si drumetii pot incerca sa cucereasca Muntele Enos, cu cel mai inalt varf din Insulele Ionice. 

 

Excursii optionale

Agios Georgios - un loc extraordinar, care cu secole inainte a fost capitala insulei si a fost distrusa de un cutremur. In prezent puteti admira ruinele castelului magnific venetian, bisericile si cladirile ce se intind de-a lungul asezarii Peratata. Acest loc merita a fi vizitat si datorita peisajelor sale impresionante care l-au fascinat pe insusi Byron, poetul locuind pentru o vreme pe aceste meleaguri

Excursie la Muntele Enos - cel mai inalt munte din arhipelag, situat in Parcul National al Insulelor Ionice, este perfect pentru iubitorii de trekking si drumetii. Dupa ce ajungeti in varf, va puteti bucura de o priveliste extraordinara asupra insulelor din jur si asupra continentului. Daca ajungeti prin aceste locuri trebuie sa vizitati si Manastirea Agios Gerasimos si sa degustati vinurile de la Robola.

Pesterile Drogarati si Melissa - Drogarati este o pestera frumos impodobita cu stalagmite, cu o acustica fara precedent motiv pentru care frecvent se organizeaza concerte. Melissani este o pestera partial inundata de apa sarata, aspect ce ii ofera o culoare unica, iar lumina soarelui ce cade pe pereti formeaza imagini neobisnuite.

Lefkada- insula extraordinara este caracterizata de un peisaj montan si de apele turcoaz ale Marii Ionice. Turistii aleg sa isi petreaca vacanta in acest colt uimitor datorita peisajelor fumoase si locatiei care le permite sa se relaxeze in golfurile cu plaje de nisip si sa respire aerul curat in zilele fierbinti de vara printre livezi, plantatii de maslini, vii si campuri de linte. Viata in satele de munte are ritmu-i specific, departe de aglomeratia si traficul turistic excesiv al unui mare oras.  La fiecare pas puteti gasi costume traditionale, mestesuguri locale si produse culinare traditionale. Insula, datorita pozitiei sale centrale, este asemeni unei oaze de relaxare pentru pasionatii de navigatie si de calatorii care doresc sa cunaosca tavernele grecesti, faimosul dans "Zorba" si sa bea "Caffe frappe." Merita sa vizitati si capitala insulei Lefkada, orasul cu acelasi nume, care atrage numerosi turisti din mai multe motive: strazile pitoresti, bisericile interesante, preparatele culinare delicioase, fermecatoarea piata Platia Spiridonos Agiou, arcadele construit pe strada principala cu magazine de suveniruri si multe altele. Daca ajungeti in acest loc trebuie sa mergeti si in port pentru a vedea frumoasele barci si trebuie sa vizitati si muzeul local unde puteti admira o colectie de gramofoane vechi si mobilier de epoca printre altele. Fotografii de pretutindenti sunt inspirati de ruinele castelului Agia Mavra situat la marginea orasului. In Lefkada puteti, de asemenea, sa inchiriati o msina pentru a explora imprejurimile unice. Turistii isi pot petrece cea mai mare parte din timp pe plaja larga de nisip si pietris Gira, renumita pentru conditiile excelente pentru practicarea kitesurfing. Pe insula vin feriboturi plecand din portul Fiscardo.

Ithaca-  o insula legendara ce isi datoreaza faima Odiseei lui Homer in care se povestea despre plecarea lui Ulise la razboi impotriva Troiei, Ithaca fiind locul in care credincioasa Penelope l-a asteptat rabdatoare douazeci de ani pe sotul ei sa se intoarca. Asteptarea lui Ulise de catre sotia sa Penelope a devenit un simbol de fidelitate conjugala. Turistii care ajung aici pot simti atmosfera magica a insulei explorand cheile adanci, stancile abrupte si golfurile pitoresti cu plaje de prundis, asupra carora domneste aeruld e legenda datorat personajelor mitologice. Insula este vizitata nu numai datorita legendei, ci aici se pot vedea si mai multe manastiri interesante precum si pesteri misterioase. In capitala insulei, Vathi, se poate vizta  muzeul arheologic si de folclor  sau puteti parcurge traseul pana la Pestera Nimfelor. Pe Ithaca se poate ajunge cu feribotul cu plecare din portul Fiscardo.

Delphi – este un oras in Grecia antica, casa a Oracolului delfic in mitologia greaca, dedicat zeului Apollo si locuit de nimfa Cassotis, care era venerata in intreaga lume antica. Vechii greci considerau Delphi ca fiind centrul universului. Delphi se afla pe un platou in versantul Muntelui Parnassus. Ramificarea semicirculara se cheama Phaedriades; de aici se vede Valea Pleistos. La aproximativ 15 km sud-vest de Delphi se afla orasul-port Kirrha in Golful Corintean.

Epidaurus - a fost un mic oras (polis) in Grecia antica, in Golful Saronic. Epidaurus era independent de Argos si a fost inclus in Argolis doar in perioada romanilor. Cu dependentele sale a format un mic teritoriu numit Epidauria. Considerat a fi locul de nastere al fiului lui Apollo, Asclepios vindecatorul, Epidaurus era cunoscut pentru sanctuarul sau situat la in jur de 7 km de oras, precum si pentru teatru, care functioneaza si astazi. Cultul lui Asklepios la Epidaurus este atestat in secolul al VI-lea i.C. cand sanctuarul de pe colina al lui Apollo Maleatas nu mai era destul de spa?ios. Asclepieionul de la Epidaurus era cel mai celebru centru de vindecare din lumea clasica, locul in care persoanele bolnave mergeau in speran?a de a se vindeca. Pentru a-si gasi leacul potrivit pentru boala lor, isi petreceau o noapte in enkoimitiria, o hala imensa pentru dormit. In vis, zeul le dadea sfaturi pentru a-si recastiga sanatatea. Exista si cateva izvoare minerale in vecinatate, care s-ar putea sa fi fost folosite in procesul de vindecare.

Micene - oras antic din nord-estul Peloponezului, care sunt aproximativ doua mii de ani inaintea erei noastre a fost un centru al culturii miceniene - una dintre cele mai vechi din Europa. Cu toate acestea au pierdut importanta lor in antichitate, cand a fost capturat de catre ahei si distruse de dorienii. Exista acum un site mare arheologic, unde puteti admira ruinele de la Acropole descoperit - numit cetatea miceniene, ramane de palat si morminte, dintre care unul atribuie regele mitic din Micene august - Agamemnon, datorita gasit in masca de aur.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Corint - un oras port de pe Istmul Corint punctelor de ancorare, care leaga Peloponezul cu teritoriul continental al Greciei. Astazi, orasul este situat la cativa kilometri de ruinele antice, care se afla in satul Archea Korinthos. Exista, printre altele ruinele templului lui Apollo din secolul al cincilea i.en, si peste, pe o panta abrupta a crescut in faimosul templu al grecilor antici Aphrodite considerat un loc sacru de prostitutie, care nu a supravietuit pentru a timpurilor noastre. Acesta ar trebui sa vedeti de asemenea, un bine conservate zidurile medievale ale cetatii orasului.

Sparta – reprezinta unul dintre cele mai proeminente si importante orase din istoria Greciei.Sparta era caracterizata de o cultura razboinica si atrocitati ridicate la grad de traditie. Pamanturile din Sparta erau cultivate de sclavi, periecii, supravegheati intens, de vreme ce erau mai numerosi decat spartanii, lucru ce a provocat numeroase revolutii. Spartanii erau caracterizati prin capa rosie si barba stufoasa. Nou-nascutii bolnavi sau cu diferite deficiente erau asasinati intr-un mod teribil, fiind acceptati numai copiii capabili de a face fata razboiului.Spartanii erau poporul razboinic cel mai temut si doar atenienii au indraznit sa-i infrunte, platind un pret mare pentru acest lucru. Singura problema a Spartei era lipsa marinei, motiv pentru care in batalia de la Termopile a fost nevoita sa recurga la inamicul sau, Atena. Prima deruta a spartanilor a fost inregistrata in aceasta batalie contra Imperiul Persan. Sparta nu a trimis decat cateva sute de razoinici sprijiniti de marina greaca. Sparta a obtinut hegemonia Greciei in razboiul Peloponezului (431 - 404 i.Hr.,) in detrimentul Atenei. Asa-zisa hegemonie si succesul Spartei a fost incheiat de Teba in batalia de la Leuctra (iulie 371 i.Hr.), cand mare parte din populatia masculina spartana a murit. O legenda spune ca 300 de spartani au reusit sa tina in frau mai mult de 1.000.000 de persani pentru 3 zile si 3 nopti. Aceasta isprava a dat curaj grecilor, care au reusit sa invinga imensa armata a persanilor. Sparta a fost infiintata in sec. VIII i.Hr. de dorieni in regiunea Laconia. Era organizata ca stat militar, avand o armata de sol puternica. Societatea era alcatuita din: parieci (locuiau in jurul orasului Sparta si se ocupau cu agricultura, mestesugurile, negustoria), hiloti (faceau parte din populatiile cucerite de spartani), aristoi (cei care detineau puterea si participau la conducerea statului), spartani (cetatenii originari din Sparta). Statul spartan era condus de 2 regi (considerati sefi militari supremi si preoti) de „Sfatul batranilor” (gerusia) si de „Adunarea poporului” (apella), formata din spartanii majori. Organul cel mai important al statului spartan era „Colegiul celor cinci efori”, avand drept de control asupra tuturor activitatilor.

Atena - capitala Greciei reprezinta leaganul democratiei, cu o istorie mai veche de trei mii de ani. Este, de asemenea, una dintre cele mai importante destinatii turistice din Europa, cu impresionante monumente ce isi au originile pana in antichitate. Atena se intinde intre Golful Saronic si patru dealuri inalte Egaleo in sud-vest pana la 414m deasupra nivelului marii, Parnitha in vest, Imittos la 1026 m deasupra nivelului marii si Pentelikon. Atena este impartita pe doua placi tectonice ceea ce duce cateodata la cutremure mici. Ultimul mare cutremur a fost in 1999 si a condus la schimbarea reglementarilor in oras. In antichitate, aceste cutremure erau explicate prin furia zeilor si lipsa de daruri catre acestia.Orasul pastreaza mai multe urme ale istoriei bogate. Atena a fost fondata drept cetatea de pe dealul Acropole. La fel ca Agora, un oras de pe dealurile vecine, Atena este presarata cu un numar mare de temple dedicate zeitatilor si numeroase edificii publice. Numele orasului vine de la zeita greceasca a intelepciunii Athena.Printre atenienii antici circula o legenda care explica felul in care si-a luat orasul numele, legenda care a stat la baza sculpturii de pe frontonul vestic al Parthenonului. Conform acestei legende, atat Atena cat si Poseidon au cerut sa fie patroni ai orasului si sa-i dea numele lor, astfel ca s-au intrecut pentru a obtine onoarea, fiecare oferind un dar orasului. Poseidon a creat un izvor de apa sarata lovind pamantul cu tridentul sau, pentru a simboliza puterea marii. Atena a creat in schimb maslinul, simbolizand pacea si prosperitatea. Atenienii, condusi de Cecrops, au acceptat maslinul si au botezat orasul Atena.Orasul a cunoscut o dezvoltare extraordinara in timpul domniei lui Pericle care a modernizat Acropole si a contribuit la constructia unor temple impresionante. Acestea pot proteja populatia locala in caz de atac si au fost utilizate in timpul razboiului Peloponeziac. Aceste temple pot gazdui peste un milion oameni insa au existat multe pierderi omenesti din cauza conditiilor precare de igiena ceea ce a dus la izbucnirea unei epidemii. Atena antica a fost un oras stat a unui sistem politic democratic iar un punct cheie a fost centrul Hellas unde a lucrat Phidias, Socrate, Platon si Aristotel.In 339 i. Hr Atena a pierdut independenta in favoarea Macedoniei. A inceput o perioada dificila pentru atenieni in acea perioada. Trecerea sub conducerea diversilor dominatori a consud la pierdereri repetate iar orasul este jefuit si devastat frecvent. Dominatorii nu au pus accent pe dezvoltarea orasului. In 1834 regele Otto de Bavaria a decis sa mute capitalul major si 6000 de locuitori in Atena. Rapid a inceput constructia Palatului Regal (acum cladirea Parlamentului) si expansiunea orasului. Dupa 60 de ani, pentru prima data in istorie, aici au avut loc jocurile olimpice. Atena a suferit si pe parcursul celui de-al doile razboi mondial fiind un camp de lupata pentru ocupantii germani, partizanii greci sau trupele britanice. In zilele noastre Atena este una din cele mai importante centre turistice din Europa unde istoria bogata se impleteste cu modernitatea. Atena este unul dintre centrele lumii in ceea ce priveste cercetarea arheologica. Sunt cateva institutii principale care se ocupa cu cercetarea si valorificarea vestigilor istorice cum ar fi : Universitatea din Atena, Societatea de Arheologie care cuprinde cateva muzee. In acelasi timp orasul detine cateva laboratoare, printre care si laboratorul Demokritos pentru Arheometrie. Atena este cunoscuta in intreaga lume si ca un pilon al diferitelor conferinte si seminarii pe teme de cercetare. Cel mai important obiectiv din Atena il reprezinta Acropole, avand ca punct principal de atractie Partenonul. Alte cladiri importante sunt propileele, intrarile in dealurile sacre dedicate zeitei Athena sau lui Poseidon, templul lui Nike. Pentru a cunoaste exact cat de bogata este istoria orasului va recomandam o vizita la Muzeul de Arheologie. In oras exista mai multe cladiri si temple unde va puteti petrece mai mult decat o zi.

Olympia - un oras in Grecia antica, in Elis, este cunoscuta ca loc de desfasurare a Jocurilor Olimpice in perioada clasica, comparabile in importanta cu Jocurile Pitiene tinute la Delphi. Ambele jocuri se desfasurau in fiecare olimpiada (la fiecare patru ani), Jocurile Olimpice datand din cel mai tarziu 776 i.C.. La sfarsitul secolului IV, imparatul Teodosie le-a abolit. Olympia este cunoscuta si pentru statuia sa imensa a lui Zeus, statuie facut din fildes si aur, una dintre Cele Sapte Minuni ale Lumii, facuta de Phidias. A fost gazduita de templul lui Zeus, foarte aproape de o cladire imensa, care se considera ca a fost atelierul lui Phidias, in care acesta a creat statuia (ulterior atelierul a fost transformat intr-o basilica crestina, in prezent ruinata). Excavarile din imprejurimile templului, conduse de cele mai multe ori de arheologii germani la sfarsitul secolului XIX, au ajutat si la descoperirea statuii lui Hermes de Praxiteles si a stadionului, unde se desfasurau intrecerile sportive. Situl arheologic . Orasul Olympia a fost inscris in anul 1989 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Patra -oras cunoscut, de asemenea, sub numele de Patras, este al treilea oras ca marime din Grecia, situat la est de Atena, in golful cu acelasi nume. Orasul este un important port din Peloponezia, care s-a dezvoltat indeosebi datorita locatiei sale strategice din timpuri stravechi. Sfantul Patron al orasului este Sfantul Andrei, care a fost rastignit aici pentru ca predica crestinismul. In locul mortii sale s-a ridicat cel mai important  monument istoric - catedrala Sf Andrei. Orasul are un muzeu arheologic bogat, cu colectii valoroase din intreaga regiune si pastreaza ruinele vechiului teatru.

Nafplion - in antichitate a fost unul din porturile majore ale Peloponezului, dar a pierdut din importanta sa la sfarsitul secolului al doilea i.Hr. Din aceasta perioada s-au pastrat multe ruine impresionante care inconjoara orasul. Orasul a fost restabiliti in epoca bizantina iar in loc de acropola a fost construita o centate de aparare. Orasul a fost adesea invadat de cruciati in secolul al paisprezecelea. Dupa domnia tumultoasa a venetienilor, turcii au construit o cetate aici – Palamidi. In 1821 Nafplion a fost eliberat de armata de gherila si la proclamarea Greciei a fost pentru scurt timp capitala tarii.

Orasul Zakynthos – cel mai  mare oras al insulei care a fost practic reconstruit. Cladirile publice au fost reconstruite cu metode speciale de rezistenta impotriva cutremurelor. Muzeul de arta este unul dintre cele mai interesante locuri.  Biserica Dionysos numita dupa patronul spiritual al insulei, merita la randu-i vizitata. Aici se gasesc ramasitele lui Dionysos care au fost gasite intr-un sarcofag. Alte locuri interesante si fermecatoare sunt Solomos si Piata Sf. Marcu.

Albania - o excursie in Albania va ofera posibilitatea sa vederi mai multe urme ale istoriei bogate dar de asemenea peisaje frumoase de pe coasta marii. Va recomandam Parcul National Butrnt ce face parte din patrimoniul UNESCO. Orasul este situat pe malul lacului si va ofera sala de sport, teatru, bai, posibilitatea de a vizita zidurile orasului si cel mai impresionant templu de mozaicuri bizantine.

Intrebari frecvente

Care este cea mai buna perioada pentru a vizita Kefalonia?

Sezonul turistic din Kefalonia incepe la sfarsitul lunii aprilie si dureaza pana la sfarsitul lunii octombrie. Deoarece aici exista un climat sub-tropical, oamenii care nu prea tolereaza temperaturile ridicate, de obicei aleg perioada mai-iunie si octombrie. In iulie si august, temperaturile sunt destul de ridicate, insa caldura nu se resimte atat de puternic pe coasta de nord si de vest a insulei datorita vanturilor. In luna august vanturile cresc in intensitate creand conditii excelente pentru windsurfing, kite surfing si navigatie. Sezonul in care nu ploua se intinde de la mijlocul lunii iulie pana la sfarsitul lunii august.

 

Care este moneda oficiala in Grecia si care sunt preturile aproximative?

Incepand cu 2002 moneda in Grecia este EURO. Preturile sunt usor mai ridicate decat in Romania. De asemenea preturile variaza de la magazinele centrale la cele care sunt amplasate la periferie.

 

De unde si ce suveniruri se pot achizitiona din Kefalonia?

In fiecare oras si statiune turistica exista multe magazine de suveniruri unde puteti achizitiona tesaturi, dantela si broderii. Adesea pe insule veti gasi bijuterii importate. Mai multe lucruri interesante puteti gasi in magazinele centrale. Cele mai multe magazine sunt inchise in timpul pauzei de la 14 la 17 si apoi se redeschid la ora 21:00. In zilele de luni, miercuri si sambata ora de deschidere poate varia. In centrul orasului, in special in centrele comerciale, nu exista aceasta pauza sau este limitata doar la o ora.

 

Care este ora locala in Grecia?

Ora locala a Greciei coincide cu cea a Romaniei.

 

Cum va puteti deplasa in Kefalonia? 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Cea mai ieftina solutie de transport este reteaua de autobuze care leaga principalele orase, insa daca veti opta pentru a explora insula cu acest mijloc de transport, ar trebui sa rugati conducatorul auto sa va indice ora de intoarcere a autobuzului, deoarece de multe ori programul se schimba. 

Cele mai bune mijloace de a explora insula (Argostoli, Lassi, Sami, Skala si Poros) raman masina si scuterul. Pe insula sunt cinci porturi, de unde pleaca feriboturi spre diverse locatii:Astakos, Killini, Peloponezia, Ithaca, Lefkada si Zakynthos. In sezonul de varf puteti naviga, de asemenea, la Brindisi in Italia.

 

Cum sunt plajele in Kefalonia? 

Una dintre cele mai frumoase plaje de pe insula este considerata Mírtos, situata la jumatatea distantei intre Argostoli si Fiskardo, creand o fasie de nisip alb si pietris. Zona din Argostoli are la randu-i cateva plaje excelente de nisip: Makris Gialos, Platis Gialos, dar si Petani. In Fiskardo turistii se pot relaxa pe plajele din pietris la nord si sud de Embliski Fokis. Plajele din statiunile turistice sunt foarte bine gestionate, in apropierea lor gasindu-se numeroase magazine, baruri, restaurante si centre de inchiriere a echipamentelor pentru sporturile nautice. In plus fata de alte statiuni aici exista multe plaje salbatice neexplorate. In extremitatea nordica a insulei exista multe golfuri mici. O atractie suplimentara este reprezentata de pesterile, cavernele si tunelele de pe insula.In hotelurile si statiunile de top, plajele sunt amenajate si stivuite in mod artificial, astfel incat exista diferente substantiale fata de plajele tipice din zona. In momentul alegerii hotelului si statiunii, turistii ar trebuit sa se intereseze si de tipul de plaja aferent.

 

Ce restrictii exista la vama in Grecia?

Liberul transport al bunurilor este supus legislatiei UE insa obiectele personale si echipamentele pentru uz personal nu fac obiectul acestor restrictii.  In cazul marfurilor de export – import se pot aduce pana la 800 pachete de tigari, 200 de trabucuri, 10 litri bauturi spirtoase, 20 litri de alcool mai puternic, 90 de litri vin si 110 litri de bere.

 

Ce documente sunt necesare pentru accesul la sistemul de sanatate?

In Grecia puteti beneficia atat de servicii de sanatate in regim public, cat si privat. Daca aveti asigurare medicala privata, ar trebui sa verificati termenii si conditiile acestuia, deoarece, in majoritatea cazurilor, acesta acopera cheltuielile medicale de mai sus. Inainte de a calatori in strainatate puteti solicita cardul european de asigurari de sanatate.

Datorita florei bacteriene diferite, ar trebui sa alegeti restaurante si hoteluri care respecta regulile de igiena de baza. Vizitatorii ar trebui sa bea doar apa imbuteliata. Vaccinurile nu sunt necesare si nu exista nici un risc sanitar-epidemiologic, dar puteti verifica inainte de a pleca daca exista vaccinuri sezoniere recomandate.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Ambasada Romaniei in Grecia

Adresa:

7, Rue Emmanoil Benaki, Paleo Psychico, 15452 Atena.

Telefon:             0030210 672.8875      ; 672.88.79; 677. 40.35

Fax: 672.8883

Sectia consulara:            +30 210.672.88.79      ; Fax: +30 210.672.88.76

Sectia Economica si Comerciala :            +30 210.672.88.77      ; Fax: +30 210.672.88.83

Biroul atasatului apararii:            +30 210.672.28.57      ; Fax: +30 210.672.28.57

E-mail ambasada: secretariat@romaniaemb.gr

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

E-mail sectia consulara: consul@romaniaemb.gr

E-mail sectia economica si comerciala: economic@romaniaemb.gr

Program de lucru

Ambasada: 09.00-17.30

Sectia consulara: luni, joi si vineri 9.00-15.00; marti si miercuri 14.00-20.00;

Website

www.atena.mae.ro

 

Kos

Lefkada

Lesbos

Peloponezia

Riviera olimpica

Rodos

Saloniki

Samos

Thasos

Zakynthos

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Grecia: Atena , Attica , Corfu , Creta , Epirus , Evia , Grecia centrala , Halkidiki , Kefalonia , Kos , Lefkada , Lesbos , Peloponezia , Riviera olimpica , Rodos , Saloniki , Samos , Thasos , Zakynthos

Cauta regiuni Atena , Attica , Corfu , Creta , Epirus , Evia , Grecia centrala , Halkidiki , Kefalonia , Kos , Lefkada , Lesbos , Peloponezia , Riviera olimpica , Rodos , Saloniki , Samos , Thasos , Zakynthos